MÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Csak a költségvetési bizottságon belül több mint egyórás vita alakult ki ebben a kérdésben, tehát nem most kezdjük megismerni egymás véleményét, ennek ellenére azt tudom mondani, hogy nem zárult még le a gondolkodás időszaka, tehát a jövő hét keddig, amíg a szavazás meg nem lesz, a dolog elméletileg nyitva áll; illetve holnap még a költségvetési bizottság ülésén is lehet folytatni a szükséges további tárgyalásokat.
Ugyanakkor látszik, hogy másfajta módon gondolkodunk. Tehát nem ötvözhetők össze gondolkodásban azok az eltérő javaslatok, amelyeket a kormánykoalíció, illetve az ellenzék megfogalmazott. Azt gondoljuk, hogy az elmúlt négy évben azok a munkavállalók, akik zömében 3-800 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkeztek - tehát az alsóközéposztály, ezek közül különösen a gyerekesek -, rendkívül jelentős mértékű életszínvonal-csökkenést voltak kénytelenek az MSZP-SZDSZ kormányzása alatt megélni, és azon a téren szükséges korrekció, hogy akik gyereket nevelnek, akik a társadalom jövője tekintetében ilyen terhet vesznek a nyakukba, érzékelhetően jobbító változtatásokat tapasztaljanak. A mi javaslatunk keretében a 4-800 ezer forint közötti jövedelemsávon a kétgyerekeseknél 7-9 százalékos, a háromgyerekeseknél pedig 15-17 százalékos reálkereset-javulás történik. Ez az, ami részben kifogás alá esik. Mi továbbra is fenntartjuk, hogy ezeket a jövedelemcsoportokat támogatni kell, és azzal, hogy támogattuk azt a módosító indítványt, ami a gyermekkedvezmény megosztására vonatkozik - végül is mind a két szülő igénybe veheti a tört részében is -, ténylegesen nem kell adót fizetnie két gyerek esetén egy személynek 350 ezer forintnál, de két személynél nyilvánvalóan továbbtágul ez azzal, hogy megosztható ez a kedvezmény. Ez a nullakulcs egyfajta biztosítását jelenti, amit az MSZP-SZDSZ-kormány az előző időszakban eltörölt.
Azt hiszem, ezt a kérdést nem tudjuk két percben végigvitatni, csak nagy léptékekben jeleztem, hogy máshogy gondolkodunk, mást preferálunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mi azokat a középosztálybeli polgárokat támogatjuk, akik igenis szerepet vállalnak a közteherviselésben, igenis a legális szektorban dolgoznak, nem nagy jövedelmet kapnak, 3-800 ezer forint nem nagy jövedelem; őket, ezeket a családokat szeretnénk segíteni. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem