BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! (A képviselő mikrofonja nem működik.) Elnök Úr! Köszönöm a szót, és most már köszönöm a hangot is. Magam is az adókedvezmények kérdéséhez szeretnék hozzászólni, röviden, ráirányítva a figyelmet az adókedvezmények közül egy parányi kis tételre. Itt már jó egy órája két nagy horderejű, nagyon sok milliárdos költségkihatású témáról, tételről folyik a vita: az alkalmazotti és a gyermekek után járó adókedvezményről. Ehhez képest valóban egy parányi harmadik tétel a törvényben a kedvezmények között a súlyosan fogyatékos személyek után levonható adókedvezmény mértéke. De mielőtt erre rátérnék, magam is egy darab megjegyzést hadd fűzzek az előbb hallott vitához, illetve abból is elsősorban a gyermekek után járó adókedvezmény kérdéséhez.
Az az érzésem, hogy most már mindkét oldal, a kormánypárti és az ellenzéki oldal nagyon sűrűn ismétli a saját érveit, anélkül, hogy különösebb remény lenne arra, hogy meggyőzzük egymást.
(20.00)
Ma is nagyon jól összefoglalta Bauer Tamás az álláspontunkat, ezért nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni. Azt szeretném szóba hozni, hogy engem ebben a dologban legjobban mi bánt. Az tudniillik, hogy a kormány a miniszterelnöktől kezdve valamennyi képviselőjéig állandóan azt hangsúlyozza, az összes nyilatkozatában azt hangsúlyozza, hogy minden gyerek jól jár azzal, amit terveznek. Én ezt nem tudom elfogadni, a mi érveink ezen az oldalon végig unos-untalan arról szólnak, hogy nem jár jól minden gyerek, hogy nem jár jól minden család, hogy ez az adókedvezmény diszpreferálja a családokat, bizonyos családokat hátrányos helyzetbe hoz, másoknak meg kedvez.
Arra szeretném felhívni a kormánypárti képviselőtársaim figyelmét, hogy az a javaslat, amelyet az általános vita után Bauer Tamás képviselőtársammal benyújtunk, hogy tudniillik kiegészítő családi pótlékot kapjon az, aki az adókedvezményt nem tudja igénybe venni, ez a javaslat - hogy úgy mondjam - a puding próbája tud lenni ebben a vitában. Amennyiben a kormány tényleg komolyan gondolja, hogy minden gyereket támogatni akar, akkor nincs ok és nincs érv ezt a javaslatot elutasítani. Erre szeretném a tisztelt képviselőtársaim, kormánypárti képviselőtársaim fokozott figyelmét felhívni.
Ami a súlyosan fogyatékos emberek után leírható adókedvezményt illeti, sajnálatos módon ez egy olyan tétel ebben a személyi jövedelemadó törvényben, amely nem került megemelésre. Idén is 1500 forint volt ennek az adókedvezménynek a mértéke, és ez a jövő évre tervezett adótörvényben is ugyanennyi. Én magam 1800 forintos mértékre adtam be módosító indítványt, de látom, hogy két szocialista képviselőtársam a 2000 forintos összeget is javasolta. Azért hozom szóba ezt a kérdést a részletes vitában, mert sajnos az előterjesztő képviselője a bizottsági ülésen egyik javaslattal sem értett egyet.
Nagyon szeretném, ha legalább a minimális mértékét meg tudnánk találni annak, hogy valorizáljuk ezt az ellátást, illetve ezt a kedvezményt, hogy ne értéktelenedjen el. Éppen ezért kapcsolódó módosító indítvány formájában még egy 1700 forintos mértékkel is megpróbálkozunk, amire azt lehet mondani, hogy valóban nem, vagy nem lényegesen megy túl a jövőre tervezett 11 százalékos infláción. Tehát ha a kormány komolyan veszi, hogy a családokat támogatni akarja, és komolyan veszi, hogy a súlyosan fogyatékos személy eltartása extra kiadásokkal jár a családban, akkor jó lenne ezt a kedvezményt valorizálni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem