NÓGRÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

NÓGRÁDI LÁSZLÓ
NÓGRÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben az egész ország aggódva s egyben reménykedve figyelte a Tisza mentén élőknek a 150 év óta legnagyobb árvízzel szembeni hősies küzdelmét. Talán ennél is meghatóbb az a szolidaritás és segítőkészség, amivel a kárpátaljai árvíz sújtotta terület gondjaira reagált az ország, próbálva mindenki a lehetőségéhez képest segítséget nyújtani a maga szerény eszközeivel. Ezek a hírek lekötötték a figyelmünket, és a sajtóból is csak apró, halk híradások érkeztek arról, hogy az ország nyugati részében, Zala megyében is kemény, megfeszített küzdelem folyt a kiáradt Kerka és Zala folyók térségében.
Köszönet illeti a térségben élő Csesztreg, Rédics, Zalabaksa, Zalaszombatfa, Lenti és a további, összesen huszonkét település lakóit, akik külső segítség nélkül, saját megfeszített munkájukkal próbálták az árvíz okozta károkat mérsékelni és úrrá lenni a veszélyhelyzeten.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az 1998. november 4-e és 15-e között levonult árvíz által az önkormányzati és a magánvagyonban okozott kár, valamint az árvíz elleni védekezés költségei Zalában is meghaladták a 100 millió forintot. Sajnos, az utóbbi évtizedekben a Kerka folyó árvízvédelemmel kapcsolatos megelőző munkálatai komoly halasztást szenvedtek, és az idei árvíz során egyértelművé vált az árvízvédelmi rendszer megerősítésének szükségessége. Egyes településeken egyáltalán nincs védtöltés, máshol az utolsó töltések 30 évvel ezelőtt épültek, ezek közül sok már a korábbi árvizek során megrongálódott.
Mivel az érintett települések egy-két kivételtől eltekintve ezer fő alatti kistelepülések, képtelenek saját erőből kigazdálkodni ilyen nagyságrendű váratlan többletkiadásokat, sőt, az égetően szükségessé vált védelmi beruházások költségeit sem tudják helyi erőből előteremteni.
Kérdezem a miniszter urat: vihetek-e jó hírt a sok munkától megfáradt, az elmúlt hetek természeti csapásaitól megviselt zalai embereknek?
(15.10)
Egyszóval: amikor a kormány a korábban ígért árvízvédelmi beruházásokra és az árvízkárok elhárítására fordítandó pénzeszközök felhasználásáról dönt, figyelembe veszi-e az árvíz által sújtott zalai térség veszteségeit és a védelmi rendszer szükséges megerősítésének tovább már nem halogatható munkálatait?
Várom tisztelettel a miniszter úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem