BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz vezette jobboldali kormány (Moraj a Fidesz padsoraiban.) a családok kormányának hirdeti magát, nem fárad el hangoztatni, hogy számára minden gyerek egyformán fontos.
Annak a törvénynek, amelyet ma délelőtt kezdett el vitatni a Ház, az általános indokolásában is szerepel ez a gondolat. Úgy fogalmaz a törvény előterjesztője az általános indokolásban, hogy ennek a szabályozásnak az a célja, hogy az ellátások jobban szolgálják a gyermekes családok társadalmi esélyegyenlőségét. Azt írják, hogy azért van szükség új támogatási rendszerre, és olyan támogatási rendszerre van szükség, amely kifejezi, hogy a társadalom számára minden gyermek azonos értéket képvisel.
(16.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma már tudjuk, hogy ebben a törvényben egy forint családipótlék-emelés nincs eltervezve, hogy azt az ellátási formát, amely mindenkinek jár, hagyja elinflálódni a kormány.
Ugyancsak tudjuk, hogy ezzel párhuzamosan bevezet egy másik támogatási formát, tudniillik az adókedvezményt, amit viszont nem tud igénybe venni mindegyik család.
Kérdésem a miniszter úrhoz, illetve miniszter úr helyett az államtitkár úrhoz a következő: tudja-e a miniszter úr, hogy hány olyan, gyermeket nevelő család van az országban, aki nem, vagy nem teljes mértékben jut hozzá a családi adókedvezményhez, és hogy ezekben a családokban hány gyermek él? Van-e más olyan támogatási forma, amelynek összege az inflációnál nagyobb mértékben emelkedik, s ezáltal ellensúlyozhatja a családi pótlék értékvesztését?
Végezetül: hogyan alakul a kormány számításai szerint a legmagasabb és legalacsonyabb, decilis jövedelmek közötti különbség 1999-ben, illetve a következő három évben a jobboldali kormány intézkedései nyomán?
Várom a válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem