KATONA KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Halló! (Élénk derültség és szórványos taps. - Egy hang balról: Van valaki a vonalban?) Ennek megfelelően egyetértünk azzal a javaslattal, hogy a közlekedési hatóság a közúti közlekedési szakemberek és a közúti járművezetők vizsgáztatásával összefüggésben ne csak a vizsgázó személyi, hanem különleges adatait is jogosult legyen kezelni és nyilvántartani. Az indítvány összhangban van az adatvédelmi törvénnyel, és megteremti a közlekedési balesetek megelőzéséhez szükséges elemzések feltételeit is.
A hatóságokat igénybe vevő ügyfelek érdekében született az a módosító indítvány, amely az engedély nélküli útépítés, illetve az út engedély nélküli használatbavétele esetén kiszabott bírságot a közlekedési hatósági munka korszerűsítésére javasolja felhasználni. Ezért ezt a kezdeményezést is támogatjuk.
Több módosító indítvány, illetve a bizottsági üléseken több felszólaló is foglalkozott a reklámhordozók elhelyezésének tilalmával kapcsolatos rendelkezésekkel. Az erre vonatkozó módosító javaslatok közül támogatjuk azt az indítványt, amely több felkészülési időt enged a reklámtulajdonosok részére a törvény előírásainak végrehajtására.
A gazdasági és a környezetvédelmi bizottságban kapott szótöbbségi szavazatok ellenére sem támogathatjuk viszont azt a módosító indítványt, amely a közút kezelőjét kötelezné arra, hogy "a közút területéről származó vizeket" vezesse el. Az országos közúthálózat esetében ezt a kérdés jogszabályilag megoldottuk, hiszen miniszteri rendelet kötelezi a kezelőt arra, hogy gondoskodjék a feladat végrehajtásáról. Az önkormányzati tulajdonban lévő helyi közutak kezelői számára azonban ez a kötelezettség a feladat nagysága és az önkormányzatokat terhelő jelentős többletkiadás miatt a törvényben aligha írható elő. A probléma megoldását szolgálja az a törvényjavaslatban szereplő felhatalmazás (Megszűnik a hangosítás.), amely lehetővé teszi az országos és a helyi közutak egységes szakmai szabályairól szóló miniszteri rendelet megalkotását. Ennek keretében - az önkormányzati érdekképviseletekkel előzetesen egyeztetve - kívánjuk előírni az utakra vonatkozó szabályok e szempontból is fontos felülvizsgálatát. (Visszaáll az eredeti hangosítási rend.)
A bizottsági viták során több ízben felmerült és kapcsolódó módosító indítvány is foglalkozott a járdákat érintő engedélyezési kérdésekkel. A hatályos szabályozás szerint a helyi közutak részét képező járdák építésének, korszerűsítésének és megszüntetésének engedélyezése a települési - a fővárosban a kerületi - önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozik. Amennyiben a járda építése összefügg a közút építésével, akkor az engedélyezést a hatáskörrel rendelkező közlekedési hatóság végzi. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy nem célszerű a hatósági jogkörök ilyen megosztása az önkormányzatok és a közlekedési hatóság között. Ezért szerepel a beterjesztett törvénymódosításban, hogy a kormány, illetve a KHVM minisztere a járdákra és azok tartozékaira a közutakra vonatkozó szabályoktól eltérő rendelkezéseket is megállapíthasson. Mindezekre tekintettel nem tudtuk támogatni az olyan indítványokat, amelyek az előterjesztésben foglaltaktól eltérő szabályozást javasolnak.
Az említetteken túlmenően nem kapták meg a kormány támogatását azok a módosító indítványok sem, amelyek a Házszabálytól eltérően a törvénymódosítással nem érintett paragrafusokhoz kapcsolódtak. Nem fogadtuk el azokat a szövegjavaslatokat és átrendezéseket sem, amelyek az általunk aláírt nemzetközi egyezmények szóhasználatától jelentős eltérést tartalmaztak, illetve a közlekedés biztonságát veszélyeztető tárgyak eltávolítására olyan eljárást javasoltak, amely a veszélyhelyzetet hosszabb ideig fenntartotta volna.
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény általunk javasolt és támogatott módosításával olyan korszerűsített törvény születik, amely segíti a közlekedés biztonságának további javítását, és megfelelően igazodik a gazdaságban és jogrendszerünkben időközben bekövetkezett változásokhoz.
Kérem a tisztelt parlamentet, hogy az általam elmondottak figyelembevételével a törvényjavaslatról és a hozzá benyújtott módosító indítványokról szavazzanak, illetőleg a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem