DR. HELMECZY LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. HELMECZY LÁSZLÓ
DR. HELMECZY LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy érdeklődéssel hallottam ezen a késői órán Juhász Gábor képviselőtársam felszólalását. Ebben az az érdekesség, hogy a kormány benyújt az én álláspontom szerint jó szándékú javaslatot, és erről a törvényjavaslatról néhány jó mondatot nem lehet hallani ellenzéki oldalról, sőt szélsőségeket lehet hallani. Azért ezekben a kérdésekben általában szakmai felszólalások szoktak elhangzani. Azért a szándékos kábítószer-fogyasztást és a szándékos, kábítószerrel foglalkozó kereskedőnek a cselekményét azért talán ne hasonlítsuk a halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti balesethez! Ezek azért valahol talán jogi alapfogalmak, nem? Azért egy gondatlan bűncselekményt, bármilyen súlyos az eredménye, a szándékossal összevetni a parlamentben még éjfélkor sem nagyon illik - ég akkor sem, ha ez egy kormányjavaslattal van összefüggésben.
Azt sem nagyon illik egy szakmai vitában elmondani, hogy végre ez a javaslat megfogalmazza a csekély és a jelentős mennyiséget. Könyörgöm, elő kell venni a jelenlegi Btk.-t, abban is benne van. Más kérdés, hogy ez a javaslat most már beteszi az LSD-t és a többi kábítószert; beteszi mennyiségi szinten, törvényi szinten akarja szabályozni, nem legfelsőbb bírósági valamiféle állásfoglalás szintjén. Én azt gondolom ez a jogbiztonságot erősíti.
Kétpercesben elég nehéz reagálni a képviselőtársam felvetéseire, hiszen huszon-akárhány percig tartott hozzászólása, de azt gondolom, ha a határértékek bekerülnek egy törvénybe, az mindenképpen a jogbiztonságot segíti elő - ez az egyik dolog. A másik: a kormánynak nyilván valamiféle egészségügyi szaktanácsadói voltak akkor, amikor, mondjuk, a halálos adagot meghatározták. (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) Tehát ezek olyan kérdések, amiket nagyon nagy kár, azt gondolom, egy jó szándékú törvényjavaslatnál a kormánynak a nyakára varrni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem