SZABÓ LUKÁCS

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LUKÁCS
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Szeretném én is figyelmükbe ajánlani Zatykó János képviselőtársunk módosító javaslatát. Tekintettel arra, hogy régen az autópályák nem úgy épültek, hogy azokon megfelelő védelmi berendezések lettek volna, most nem lehet a vadászokra hárítani annak a lehetőségét, kötelezettségét sem, hogy most ők építsék meg ezekre az autópályákra a védelmi berendezéseket. El kell dönteni, hogy a kormányzat, illetve a parlament számára mi a fontosabb: az emberi élet fontosabb, vagy az, hogy kerítés legyen-e vagy ne legyen?
(21.00)
Nem érthető Glattfelder képviselőtársunk azon álláspontja sem, amelyben úgy módosította volna egy kapcsolódó módosító javaslattervezettel - nem tudom, hogy benyújtotta-e, vagy nem nyújtotta be - a módosító javaslatot, hogy csak új autópályát építtetett volna úgy, hogy rajta a kerítés megépítését is kötelezővé tette volna.
(Az elnöki széket
dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ez annál is inkább érthetetlen, mivel új autópályát eleve úgy építenek - függetlenül ettől a törvénytől, illetve ennek módosításától -, hogy azon már eleve a kerítést is megépítik, példa erre az M3-as átadott szakasza. Pontosan arról van szó, hogy már az eddig megépítettek esetén kötelezni kell a fenntartót arra, hogy építse meg pótlólag.
Tekintettel arra, hogy egyre több autópályán fognak bevezetni díjat, és e miatt a díj miatt joggal elvárhatja az autós társadalom azt, hogy ne csak gyorsan érjen el a céljához, hanem oda elérjen biztonságosan is. Ebből következik, hogy mindenkori fenntartót igenis kötelezni kell - nem a vadászokat - a védelmi berendezés megépítésére, mert a vadászok éppenséggel ellenérdekeltek. Ahol autópálya épül vagy épült, ott egészen biztos, hogy a vad nemigen keres élőhelyet magának, tekintettel a környezeti ártalmakra. Miért lenne érdekelt ezeknek a védműveknek a kiépítésében a vadászatra jogosult? Egyrészt nem érdekelt, másrészt pedig miből fedezhetné azt a hatalmas költséget, amely több száz kilométeren keresztül arra kötelezné őt, hogy autópályák mellett kerítést építsen. Nyilvánvaló, hogy ha akarná és ha érdekelt lenne benne, akkor sem tudná ezt végrehajtani, erre a fenntartót kell kötelezni. Abban az esetben pedig, ha a fenntartó a magyar állam, nem kell egy egykilométeres pályaszakaszt megépíteni új autópályaként, hanem ennek a költségéből a már meglévő több száz kilométer hosszú autópályán kell biztosítani a megfelelő védelmi rendszert. Egykilométernyi autópályának a díjából az összes eddig meglévő autópálya biztonságossá tehető.
Ha ilyen összefüggésben közelítjük meg ezt a módosító javaslatot, azt hiszem, hogy az egész parlament, sőt, a vadásztársadalom meg a földtulajdonosoknak az összessége, és nagyon remélem, hogy a kormány képviselője is ehhez a módosító javaslathoz csak támogatóan viszonyulhat, mert a legfontosabb - az autópályák építésénél is sokkal fontosabb - az emberi élet védelme.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem