DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER
DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk álló 322. előterjesztés alapját lényegében a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény képezi, amely kifejezetten az Országgyűlés feladatává teszi, hogy a területfejlesztés és a decentralizáció, valamint a kedvezményezettek körét, ezek alapelveit meghatározza, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a leszakadt térségek e területfejlesztési állami támogatás során felzárkózzanak.
Az idézett törvénynek tett eleget az Országgyűlés, amikor meghozta a 30/1997. számú országgyűlési határozatát, amelyet 1997. április 18-án fogadott el. Az elmúlt időszak gyakorlata felvetette ennek az országgyűlési határozatnak néhány hiányosságát, amit a módosító előterjesztés nagyon finoman - nem így fogalmazva, mint ahogy én mondom - úgy fogalmaz, hogy rugalmasabb megoldást javasol. Én kifejezetten a korábbi országgyűlési határozat hibájául rovom fel azt a két tételt, amit majd mondok, de amely ellentétben áll magával az országgyűlési határozattal is, amely a területek felzárkózásáról és a területi kiegyenlítés, kiegyenlítődés erősítéséről beszél.
(21.30)
Ez a két terület pedig a már korábban, csak más előjellel említett saját erő volt, vagyis az önrész. Ennek a problematikája mindig visszaköszön, nemcsak ennél az országgyűlési határozatnál, hanem a címzett és céltámogatásoknál is, mégpedig azért, mert egyszerűen azok a területek, azok az önkormányzatok, amelyek a legrászorultabbak és még a saját forrást, az önrészt sem tudják előteremteni, véglegesen és szinte örökre ki vannak zárva bármiféle fejlesztésből. Ez a módosítás tulajdonképpen ezt volna hivatva egyrészt feloldani.
A másik ilyen tétele vagy hibája a korábbi országgyűlési határozatnak az, amit már többen elmondtak vagy részleteztek: nemcsak az ország különböző területei vannak a fejlődésükben elmaradva, nemcsak ezekben vannak fejlődési különbségek az ország különböző részein belül, hanem ez megyén belül is észlelhető. Több példa hangzott el, én ehhez még csatlakoztatnám Pest megyét is: igenis Pest megye, bármilyen gazdagnak tűnik, bármilyen nagyszerűek a mutatói, mégis a déli része kifejezetten leszakadt térségnek tekinthető, önkormányzatainak alig-alig van valami bevétele, munkanélküliség van, tehát igenis szüksége lenne beruházásokra, fejlesztésekre. De ha még meg is felelne azoknak a követelményeknek, amelyeket a 30/1997. országgyűlési határozat a IV. fejezetében felsorol, akkor se kaphatnának ilyen támogatást, mégpedig éppen azért, mert az egész megye GDP-je magasabb a jogszabályban megkívántnál.
Tehát ezt a hiányosságot, hibát - amelyre valószínűleg a megalkotáskor nem is feltétlenül gondoltak, de a gyakorlat kiváltotta ezt a nyilvánvaló hiányosságot - oldja fel ez a módosítás, véleményem szerint megfelelő módon. Ugyanakkor ezzel tesz eleget a már a 30/1997. országgyűlési határozatban is megfogalmazott célnak, hogy igenis kiegyenlítse a kistérségeket. Ha ez a módosítás nem születne meg, akkor az országgyűlési határozat egyik paragrafusa sem tenne eleget a többi paragrafusának.
Mindezeket összegezve: a Független Kisgazdapárt a javaslatot elfogadni indítványozza. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem