FRITZ PÉTER

Teljes szövegű keresés

FRITZ PÉTER
FRITZ PÉTER (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Továbbra sem tudok szabadulni attól a gondolatomtól, hogy ha ez a határozat ebben a formában változatlanul átmegy, akkor onnantól kezdve mechanikusan meg is születnek azok a törvények, amelyek ebben a határozati javaslatban felmerült kérdéseket úgy, ahogy ez a határozati javaslat sugallja, meg is fogják valósítani. Tehát félelmeim vannak, és még egyszer mondom, nagyon sajnálom, hogy ez így alakul, mert ez akkor egy kicsit trükkös megoldás. Ugyanis ha a törvény-előkészítésre hosszabb időt adtunk volna, és ott egyeztetéseket lehetett volna folytatni, akkor talán másképp alakul az egész.
Ennek a határozati javaslatnak a tárgyalására most már másodszor az éjszakai órákban kerül sor, a nyilvánosság kizárásával, a kamarák aktív és természetes részvétele nélkül. Félek, hogy ez így fog alakulni. Továbbra is kifogásolom, hogy a gazdasági kamarák nem kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek ebben a mostani folyamatban. Ez az egyik, amit szerettem volna megjegyezni. Boldog volnék, ha a félelmeim alaptalanok lennének, és az ellenkezője igazolódna be.
Egy kicsit ezt látszik alátámasztani az a törvényjavaslat is, amelyet a kezemben tartok. Most szombaton kaptuk meg képviselőtársaimmal együtt a futárpostában, ez a T/457. számú törvényjavaslat, a külföldiek önálló vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedéséről. Ez egy középhosszúságú törvény, amely a Magyarországon vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedéssel foglalkozik. Én azt hittem, hogy ebben a gazdasági célok és annak feltételei lesznek taglalva a legrészletesebben, de nagy meglepetésemre az 1. §, amely meghatározza, hogy mit tekint ennek, az úgy fogalmaz, hogy egyéni vállalkozásra, általa vezetett egyéni cégre vagy önfoglalkoztatás formájában való tevékenységre vonatkozik ez. Innentől kezdve többet a vállalkozás, többet a gazdasági tevékenység, közben az egyéni vállalkozási tevékenység fel sem merül.
Ezzel kapcsolatosan, bár tudom, hogy vannak törvények, amelyek ezeket a folyamatokat szabályozzák, de mégis furcsa, hogy az egész törvényben egyetlen gazdasági kamara egyetlenegyszer sem fordul elő, viszont az önfoglalkoztatás keretében végzendő munkával kapcsolatban elég részletesen taglalja ez a törvényjavaslat, hogy az Orvosi Kamarának, az Állatorvosi Kamarának és a Gyógyszerészeti Kamarának milyen feladatai vannak, és hogyan kell azokat értelmezni.
Ha ezt a címmel összevetem, amikor arról van szó, hogy vállalkozóként történő gazdasági célú letelepedés, és megnézem a belső részét és az azon belüli arányokat, sajnos azt kell mondanom, teljesen egyértelműnek tűnik, hogy itt a gazdasági kamarákat a kormány már leírta. Nagyon örülnék, ha ennek az ellenkezőjéről meggyőződhetnék a következőkben, és nagyon kérem az előterjesztő képviselőket, hogy a múltkori kérésemet hallgassák meg, most már szinte vészkiáltásként mondom! Ne adják a nevüket egy olyan határozati javaslathoz, amely egy visszafordíthatatlan és meggyőződésem szerint rossz irányba torkolló törvénykezést fog eredményezni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem