VINCZE LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt programja szerint az oktatás kiemelten fontos állami feladat. Ennek megfelelően minél több központi pénzeszközt kell fordítani ezekre a célokra. A mezőgazdaság adottságain kívül legnagyobb nemzeti kincsünk a népünkben rejlő szellemi tőke, melynek fejlesztése a gazdaság, de az élet minden területének mozgatója.
Az 1999. évi költségvetés a felsőoktatást kiemelt módon támogatja. A felsőoktatás 27 százalékos növekménnyel számolhat, mely elegendő lehet a feladatok jó színvonalú ellátására. A hallgatóknak nem kell ösztöndíjat fizetniük. Növekszik a nekik szánt jegyzettámogatás összege, megduplázódik az Esély a Tanulásban Közalapítvány támogatásának mértéke. Fontos és új eleme a költségvetésnek az úgynevezett kiegészítő normatíva bevezetése az agrár- és orvosi egyetemek esetén, mely pénzek a tangazdasági feladatok, illetve a klinikai szakfeladatok ellátása során jelentkező kiadások fedezetére szolgálnak. A kutatás, az informatika 50 százalékos növekménnyel számolhat. Az egyetemek között kiemelkedő a tudományegyetemek, a műszaki egyetemek és a művészeti felsőoktatás támogatása. A Bokros-csomag hatása ezeket sújtotta a legjobban.
Üdvözölni lehet a főiskolák támogatásának emelését is. Helyes, hogy a felsőoktatási kutatási előirányzat támogatása jelentős mértékben nő. A vezető oktatók minőségi bérezése olyan kritériumrendszer alapján készül, amit nem lehet teljesíteni. Ezt azok is tudják, akik megkapják a kiemelt bért, és azok is, akik nem. Az ide szánt pénzt a felsőoktatási kiegészítő támogatáshoz kellene csatolni, így a normatív módon nem finanszírozott, de tudománypolitikailag kiemelkedő fontosságú feladatokat finanszírozni lehetne - kis szakok, melyek indítása fontos lenne.
A magyar szakképzés eddig mostohagyermeke volt a költségvetésnek. A jelen költségvetés némi előrelépést jelent, de nem teljes megoldást. Az előrelépés az EU-programokban való részvételhez jutó 900 plusz 400 millió forint, amelyhez még igényelhető a Phare-alapból ugyanekkora pénz. A technikai felszerelések beszerzésére 3,6 milliárd áll rendelkezésre.
Tisztelt Ház! A közoktatásban a vidék népességmegőrző szerepe miatt különösen fontos és új elem az úgynevezett településnépesség szerinti támogatás. Ezen belül az 1100 fő alatti települések a 81 ezer forint alapnormatívához még kaphatnak 22 ezer plusz 18 ezer forintot, mely az alsó tagozatos gyermekekre jár. A 3000 fő alatti települések is kapnak az alapnormatívához 21 ezer forintot. Számomra aggasztó, hogy ez az összeg csak alsós tanulókra jár. A tantárgyak, műveltségi területek oktatása már az ötödik osztálytól megkezdődik, ahol a költségek megemelkednek, ezért körülbelül 95 ezer forint normatív támogatás lehetne a kiindulási alap. A Független Kisgazdapárt számára üdvözlendő az egyházi iskolák támogatásában várható növekmény.
A kollégiumok vonatkozásában módosító javaslattal kívánunk élni azért, hogy kapjanak normatív támogatást a helyben lakó diákok is. Itt zömmel tanyasiakról van szó. Nő a napközis, a művészeti diákotthoni, az etnikai s a többi támogatások mértéke is.
A közoktatásban bevezetett minőségi bérpótlék a következő évtől megszűnik, mely tantestületeket megosztó, demoralizáló rendelkezés volt. A tanári munka nyugalma érdekében az a kívánatos, hogy a pedagógus fizetését bértábla alapján garantáltan megkapja, függetlenül attól, hogy tetszik-e az igazgatónak vagy a fenntartónak. A közszolgálatiság azonban feltételezi a munka hatékony ellenőrzését. Ma a pedagógusok munkáját alig ellenőrzik, ezért nagy szükség lenne hatékony szak- és tanfelügyeletre.
(8.30)
Elhamarkodottnak tartjuk az értékelési és vizsgaközpontok létesítésére előirányzott 750 millió forintot, mely összegből hatékony szakfelügyeletet lehetne működtetni. Ezekben a vizsgaközpontokban született meg többek között 1995-ben az az agyrém, hogy a történelem és a magyar irodalom ne legyen kötelező érettségi tantárgy, és például a magyar történelem helyett lehessen választani akár bármely más ország történelmének oktatását is.
Át kell gondolni a közoktatási tankönyvkiadás támogatását. A tankönyvek nagyon drágák, és nagyon sokat adnak ki belőlük. Az oktatási rendszer szabályozása szempontjából sem kívánatos az úgynevezett szabad tankönyvpiac. Nyilvánvaló, hogy tantervtől, különösen a NAT-tól függetlenül a pedagógusok a tankönyv alapján tanítanak elsősorban. A minisztérium most dolgozik a NAT felülvizsgálatán. A tankönyvíráshoz semmilyen legitim alapdokumentum nem létezik. Addig, amíg ilyen nincs, ábránd az iskolák átjárhatósága, az esélyegyenlőség, a tehetséggondozás és a többi kívánság. A jóváhagyott tankönyveket felül kell vizsgálni, az alkalmatlanokat azonnal le kell venni a könyvlistáról.
Az elmúlt évek botránya volt a pedagógus-továbbképzés. A Művelődési Közlöny '97-es júniusi száma több száz oldalon sorolta a pedagógusok számára választható, de valójában akkreditálatlan továbbképzési programokat. Megengedhetetlen, hogy a pedagógus-továbbképzés is csak piaci alapon működjön tovább, mint ahogy nem szervezhető vásári alapon a tanárképzés sem. Ahogyan az orvosok továbbképzését egyetemi szintű intézmény vezeti, hasonlóképpen a pedagógus-továbbképzést is azoknak kell biztosítani, akik a diplomát adták. Addig, amíg a pedagógus-továbbképzés koncepciója átgondolásra nem kerül, a ráfordított összeg átcsoportosítása javasolt - például alapnormatíva emelése a közoktatásban.
Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a sporttal kapcsolatos hozzászólásomat egy régi mondással kezdjem: ép testben ép lélek. Ezt már elődeink is tudták, amit a ma emberének fokozottan illik tudnia, hogy a testmozgással, a sporttal való foglalatosság a szervezet megszilárdítását, az egészség megőrzését, a betegségek megelőzését, a szabadidő hasznos eltöltését és egyben élményt jelent művelői számára.
Mai korunkban, az informatikai világban, amikor az életritmus felgyorsult, a foglalkozások zöme nem jár fizikai megterheléssel, ezért fokozottan ügyelni kell már kisgyermekkortól fogva arra, hogy kellő mozgáskultúrája, edzettségi állapota alakulhasson ki minden embernek, a testmozgás, a sport művelése váljon a társadalom számára, minden ember számára létkérdéssé, legyen az élsportoló vagy idős ember, vagy éppen mozgáskorlátozott.
Nemzetünknek az egészség megőrzése és megszilárdítása kiemelt fontosságú feladata. Sajnos manapság az előző évek rossz költségvetési gyakorlata és egyéb tényezők miatt is a fiatalság egy része alkalmatlan a katonai feladatokra, elszaporodott a szenvedélybetegek száma, az emberek átlagéletkora csökkent. Jómagam, de a Független Kisgazdapárt frakciója is támogatjuk és üdvözlendőnek tartjuk a felállításra kerülő Ifjúsági és Sportminisztériumot.
Úgy ítéljük meg, hogy a fentiekben vázolt helyzet megoldását - az ügyek fontosságára tekintettel - a kormány az előző időszakhoz képest kiemelten kezeli. Megtiszteli a sportot, az ifjúság ügyét azzal, hogy rangot és több pénzt biztosít eme nemes feladatokra. Az Ifjúsági és Sportminisztérium költségvetése az egyedüli, mely 100 százalékos pénznövekményt biztosít az előző évi szakfeladatokhoz képest.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ne gondolják azt, hogy ez a pénz sok. Még több kellene, mert ezen a területen a legnagyobb a lemaradás. Gondolják csak végig: a sportegyesületeknél szinte teljesen megszűnt a vállalati támogatás, kevés a szponzor, aki a sportot támogatja. Jórészt a szülők, a sportolók áldoznak szűkös jövedelmükből a sportra, az önkormányzatok minimális támogatást tudnak nyújtani a sportegyesületek működésére. Ha egészségesebb nemzedéket kívánunk nevelni, akkor tornatermeket, uszodákat kell építenünk. A sportra szánt normatív támogatás szerény mértékű, jó viszont, hogy a sportszervezetek támogatásában rendelkezésre áll egy olyan összeg, amely a köztartozások rendezését segíti.
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány a végrehajtás során legyen tekintettel a vidéki kis és közepes egyesületek nehéz helyzetére. A Wesselényi Miklós Sportalapítvány a jövőben az egyedüli alapítvány, melyre pályázhatnak az egyesületek, intézmények. A sportágak bázisát jelentő kis egyesületek, iskolák, szabadidős feladatok kiemelt támogatást kell hogy kapjanak.
A költségvetés külön fejlesztési programfinanszírozást biztosít az úgynevezett olimpiai sportágaknak, mely több szempontból is helyeselhető. Az induló futballfejlesztési program kettős célja közül elsődleges a gyermek- és ifjúsági futball támogatása, a magyar utánpótlás nevelésének eredményessé tétele. Jó és új elem a költségvetésben, hogy számol a sportvállalkozások működtetésével; természetesen ezt komoly ellenőrzöttség mellett lehet elképzelni.
Az ifjúsági célelőirányzatok jól szolgálják a gyermek- és ifjúsági alapprogramok támogatását, a kábítószer-megelőzést. Erre a területre a jövőben még nagyobb költséget kell tervezni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A magyar sport, a testnevelés ügye közügy, ezért fontosságának megfelelően kérem, hogy a költségvetésben megjelenő számsorokat a szavazataikkal támogassák. A költségvetést a magam és a Független Kisgazdapárt nevében általános vitára alkalmasnak tartom. Kérem szíves támogatásukat! Köszönöm a szót és a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem