VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban két percre kérnék szót, mert Keller képviselő úr sokadik felszólalása után lassan kezd kialakulni egy olyan kép a viszonylag kevesebb információval rendelkező képviselőkben vagy esetleg rádióhallgatókban, hogy ez a kormány valami paradicsomi állapotokat örökölt a gazdaságban.
Azt hiszem, ez nincs egészen így - ezt Keller László is jól tudja -, hiszen ennek a kormánynak még nem a pluszról kell döntenie, nem a plusz milliárdokat kell elosztania, hanem a hiányt kell elosztania, a hiányról kell döntenie akkor, amikor egy költségvetési tervezetet benyújt a parlament számára. Valamennyien tudjuk, hogy ez a gazdasági növekedés még jelentős részben egy egyensúlytalan gazdasági növekedés. Ezt egyelőre a külföldi tőkebeáramlás tudja finanszírozni, de egyáltalán nem biztos, hogy ennek az üteme tartós maradhat. Azt gondolom, hogy ez is hozzátartozik a képhez.
Hogy tovább árnyaljam ezt a rózsaszínű képet, hadd tegyem hozzá ehhez azt is, hogy két területen, az infrastrukturális beruházások területén, valamint az infláció területén az előző kormány valóban egy terhes örökséget hagyott erre a kormányra, hiszen minden külföldi elemző azzal kezdi a magyarországi gazdasági állapotokról szóló beszámolóját, hogy Magyarországon az infláció szintje még mindig nagyon magas, és ebben nagyarányú lépéseket az előző kormány sem tudott megtenni.
Ezt a magas inflációt sajnos nem segítik azok a ránk maradt államháztartási problémák, amelyekkel ez a beterjesztett költségvetés számol. Így többek között jó néhány fedezetlen ígéret - például nyugdíj, amelyet az előző kormány úgy ígért meg, hogy arra nem volt fedezet -, különböző alapok előre elköltött pénzei, előre lekötött szerződések, beígért bérnövekedések, amelyekhez még hozzájön a lakosság részéről az elhalasztott fogyasztás inflációnövelő hatása.
(13.10)
Tehát azt gondolom, hogy célszerűbb, ha némileg árnyaltabb képet festünk az előző kormány gazdasági teljesítményéről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem