DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET egészségügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az utóbbi években - és az utóbbi időben is - valóban gyakran egymásnak ellentmondó nyilatkozatok is elhangzanak az egészségbiztosítással kapcsolatosan. Ahelyett, hogy a különféle nyilatkozatok értelmezésével foglalkoznék, én a kormányprogramot szeretném idézni képviselőtársamnak: "Olyan kétszintű biztosítási rendszert kíván létrehozni, amelyben az Országos Egészségpénztár feladata a járulék-nyilvántartás, a begyűjtött járulék capitáció szerinti szétosztása az elismert pénztárak között. A területi elismert pénztárak nyújtják az alapbiztosítást minden állampolgárnak, továbbá kiegészítő biztosításokat nyújtanak egyéni szerződés szerint."
És ez a lényeg, képviselő úr, hogy a kiegészítő pénztáraknak és magán-egészségügyi biztosításoknak helye van, de nem a kötelező egészségbiztosítás helyett, hanem a kötelező egészségbiztosítás mellett. És ez nagyon nagy különbség! Hiszen valóban, ha valakinek lényegesen több pénze van, legyen lehetősége megvásárolni a különleges körülményeket, legyen lehetősége olyan szolgáltatásokra biztosítást kötni, amelyeket a kötelező általános egészségbiztosítás nem tartalmaz; olyan típusú luxusszolgáltatásokra, vagy olyasmire, amire nem terjed ki - akár a plasztikai műtétekig is - az egészségbiztosítási finanszírozás.
De valóban - ebben a képviselő úrnak igaza van - a kötelező és általános egészségbiztosítás szétbontása piaci biztosítókra az Egyesült Államok tanulsága szerint is súlyos veszélyeket rejt magában. Valóban az a helyzet, hogy ott működik a világ legdrágább rendszere, és ugyanakkor 40 millió biztosítatlan beteg van. Természetesen ott is működtetnek különféle szociális biztosítási formákat, de az legalább olyan drága az országnak, mintha a kötelező általános biztosítás fenntartásával, a kiegészítő biztosítások széles skálájának lehetővé tételével, és valóban, akár a profitorientált biztosítók egészségbiztosítási részterületeken való megjelenésével pénzügyileg is egyre gazdagodó rendszert teremtene.
Ezt fogalmazta meg a kormányprogram, és én nem tudok róla, hogy bárki másféle programot szándékozna megvalósítani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem