DR. BÁNK ATTILA

Teljes szövegű keresés

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Több nap telt el az MSZOSZ elnökének, az MSZP-frakció meghatározó személyiségének, tagjának debreceni nyilatkozata óta, melyet azóta is többen és többféleképpen próbálnak értelmezni, ködös és első hallásra néhány fenyegető elemet tartalmazó nyilatkozatára is tekintettel.
Az előbb hallottuk Mátrai Márta képviselő asszonyt, az MSZ... (Derültség az MSZP padsoraiban.) a Fidesz frakcióvezető-helyettesét, az MSZP képviselőjének felszólalásával kapcsolatos értékelését. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Ezt még gyakorolni kell!)
Csak emlékeztetőül, hogy mit mondott Sándor László Debrecenben: meg kell fékezni a kormányt, ha kell, parlamenten kívüli eszközökkel is. (Taps az MSZP padsoraiban.) Hölgyeim és Uraim! Mit jelent az, hogy meg kell állítani, meg kell fékezni Magyarország demokratikusan megválasztott kormányát? (Moraj az MSZP padsoraiban.) Főleg azt kérdezem, hogy miben? Vajon mire gondolt az előadó? Ez nem derült ki tulajdonképpen a beszédéből, ezért csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, mit gondolt, mit gondolhatott akkor Sándor László. Lehetne, és esetleg kellene is ezen gondolkodni, hogy ha egy kormány általában alkotmányellenesen, vagy törvénytelen eszközöket alkalmazva kormányozna - azonban ebben az esetben nem beszélhetünk erről! Vagy lehetne ezt fontolgatni, akár az MSZOSZ elnökeként, akkor is, ha az egész társadalmat, az egész országot megnyomorító intézkedést, vagy az egész társadalom helyzetét nehezítő intézkedéseket hozna, erre azonban a Bokros-csomag óta nem került sor.
Apropó, Bokros-csomag! Úgy emlékszem, akkor az MSZOSZ elnöke e Ház falain belül ült, és mint az MSZOSZ akkori elnöke, támogató nyilatkozatával nem emelte fel a szavát az általa képviselt munkások, szakszervezetek (Közbeszólás az FKGP padsoraiból: Úgy van!), érdekképviseletek védelmében, nem hívott össze gyűlést, nagygyűlést (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.), és nem mondott ilyeneket sem!
Végül is, hölgyeim és uraim, miben kellene megfékezni, megállítani ezt a kormányt? Mi a baj? Az a baj, hogy alanyi jogon jár a családi pótlék? (Derültség az MSZP padsoraiban.) Vagy az, hogy gyermekeink ingyenes oktatásban vesznek részt a felsőoktatásban? Vagy a családok helyzetének javítása a probléma? Vagy mégis, micsoda? Az, hogy a szabályozatlan állami vagyont végre megpróbálja ez a kormány szabályozni, annak szétfolyását megakadályozni? (Moraj az MSZP padsoraiban.)
Azt gondolom, nem ez a probléma. Inkább az lehet, talán az a baj - szintén csak feltételezés -, hogy talán már nem ülnek ott a társadalombiztosítás, az egészségügyi alapok kezelőiként, talán már nem lehet újabb milliárdos megrendeléseket adni nagy üvegpaloták építésére - a nyugdíjasok pénzéből! (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van! - Taps a kormányzó pártok padsoraiban.) Persze ezek csak feltételezések, tisztelt Ház (Derültség az MSZP padsoraiból.), feltételezések. Nagy valószínűséggel ezek lehetnek az okai, de nem tudjuk, hiszen az MSZOSZ elnöke nem számolt be róla.
Fontos kérdés még - és talán fontosabb az előzőnél -, hogy milyen parlamenten kívüli eszközökre gondolt az MSZOSZ elnöke. (Vancsik Zoltán: Kérdezd meg a Fideszt!) Talán taxisblokádra? Újabb búzabombára? Talán általános politikai sztrájkra? Nem tudjuk, hiszen másra nem is merek gondolni, egyéb erőszakos eszközökre pedig pláne nem, hiszen Sándor László önökkel együtt itt tette le az esküt a magyar alkotmányra és arra, hogy a törvényességet mint parlamenti képviselő is be fogja tartani. Azt gondolom, hogy a politikai közszereplőknek pontosan kell fogalmazniuk, nem szabad kételyeket hagyniuk a beszédük után, s olyan gondolatokat, érzelmeket kelteni az emberekben, amelyek negatív következtetésekre vezethetnek.
Mégis mi lehetett ennek a beszédnek az apropója? Azt gondolom - lehet, hogy picit ironikusan -, hogy Sándor László ránézett a naptárra, látta hogy közeledik november 7-e, és elmerengett. (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.) Látta maga előtt a Téli Palotát, a Néván úszó Aurorát, esetleg hallotta az ágyúdörgéseket is. De ébresztő, Sándor László! Ez nem a cári Oroszország, ön pedig nem Vlagyimir Iljics!
Köszönöm figyelmüket. (Derültség és taps a kormányzó pártok, valamint a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem