VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány nevében én kívánok válaszolni, de nem azért, mert a napirend előtti hozzászólás témájából olyan ügy kerekedett volna ki, ami a Pénzügyminisztériumot érinti. Ilyen ügy, azt hiszem, nem volt ebben a felszólalásban. Ez sok mindenről szólt - meg semmiről. Azért kívánok én reagálni rá, mert azt írta tisztelt képviselő úr a napirend előtti hozzászólása okaként, hogy "a pénzügyi alapok államosítása".
Engedje meg, hogy néhány dolgot elmondjak hozzászólásával kapcsolatban, ami tényszerűen nem felel meg a valóságnak. Először is azt hiszem, ennek a kormánynak nem különböző csomagjai vannak; ennek a kormánynak kormányprogramja van. És ez a kormány a kormányprogram szerint dolgozott az elmúlt 4-5 hónapban, és eszerint kíván dolgozni a továbbiakban is. Ez a kormányprogram egyébként a legszélesebb nyilvánosság előtt született meg, ellentétben azzal a csomaggal, amire ön a napirend előtti hozzászólása címében utalt. Az a csomag zárt ajtók mögött született meg. Emlékezzünk vissza, hogy még az akkori kormánypárt, az MSZP frakcióvezetője sem tudott arról, hogy milyen döntés született Bokros-csomagként. Ez tehát az egyik dolog.
A másik: azt gondolom, ennek a csomagnak valóban sok eleme van, így nincsenek benne a pazarlás elemei, nincsenek benne a közpénzekkel való visszaélés elemei. Ez a kormány valóban arra tett ígéretet, hogy az adófizetők és járulékfizetők pénzét a lehető legtakarékosabb módon költi el, és a legmaximálisabb módon törekszik ezeknek a polgároknak az érdekeit képviselni ezeknek a pénzeknek a felhasználásakor.
Úgy gondolom, furcsa pont öntől hallani különböző beruházások leállításával kapcsolatban a sirámokat, hiszen emlékezzünk vissza: ön volt az, aki az expóberuházás egyik élharcosa volt, aztán ön asszisztált ahhoz, hogy ez a beruházás az előző kormány ciklusa alatt szépen leálljon. Azt gondolom tehát, hogy nem egészen ildomos, ha ön most különböző beruházások miatt kardoskodik itt, a parlamentben.
Másrészt szeretném elmondani azt, hogy a következő esztendőben a megkezdett beruházások folytatódni fognak. Körülbelül 25-28 százalékkal többet kíván szánni a polgári koalíció kormánya a beruházások folytatására. Ebben szerepelnek különböző infrastrukturális beruházások, útépítések, útszélesítések, autópálya-építés folytatása, különböző vízügyi beruházások. Azt gondolom tehát, hogy a beruházások területén nincs miért aggódnia.
Szeretném azt is elmondani, hogy a hozzászólásában megemlített két út: az M0-ás körgyűrű építése folytatódik tovább, be is van tervezve ebben a költségvetésben, másrészt pedig a 6-os út szintén épül tovább, igaz, nem önálló címként, de szerepel a beruházási csomagban. Eddig önök erre körülbelül 50 milliót költöttek. Ez nem egy olyan nagy összeg ahhoz, hogy ezt az autóút-építést ne lehessen tovább folytatni.
Azt gondolom, az ön által említett kifogások nem egészen felelnek meg a valóságnak, nincs szó semmiféle beruházásleállításról, azok az alapösszevonások pedig, amelyek megtörténtek, azt az utat folytatják tovább, amit önök is jártak az előző négy esztendőben. Hiszen mi is egyetértettünk azzal, hogy ezeknek az alapoknak a megszüntetésére szükség van.
Éppen ezért a következő esztendei költségvetésben az eddigi hat alap helyett már csak kettő fog szerepelni, és azok az alapok - az Útalap, a Vízügyi Alap, a Központi Környezetvédelmi Alap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap - pedig bekerülnek a fejezeti besorolásba.
Összefoglalva ennyit kívánok önnek elmondani a hozzászólására még egyszer: azt gondolom, azok az állítások, amelyeket ön elmondott, nem felelnek meg a valóságnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem