NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A felszólalás címe: "A kárpátaljai segélyszállítmányok útvesztői" volt, ehhez a kérdéshez kívánok kapcsolódni, mert a képviselő úr ezzel kapcsolatban valóban fontos problémát vetett fel.
Az árvíz rendkívüli helyzetet teremtett - tudjuk - a határ mindkét oldalán. Mégis azt kell mondanom, hogy az elmúlt időszakban az árvízvédelmi együttműködés a két ország civil és állami szervezetei között alapvetően példaszerű volt. Hadd említsem meg, hogy például Badalónál a magyar oldalon lévő gát nem szakadt át, mert az ukrajnai lakosság, észlelve a bajt, átlépte a határt, és elkezdte a védelmi munkálatokat ezen az oldalon, mielőtt odaértek volna a magyar árvízvédelem dolgozói. Az alaphelyzet persze ellenkező előjelű volt, mindannyian tudjuk, hogy a magyar oldalt alapvetően az ukrán oldalon lezajló katasztrófa mentette meg.
A kormány a katasztrófa első napján, még november 5-én döntött a 100 millió forintos segély kiutalásáról Ukrajnának, ebben 4000 fő számára négynapi élelem, takaró, egyéb szükséges holmi volt, s a szállítmányok már másnap, tehát november 7-én reggel Beregszászra is értek. Megmozdult az ország az elmúlt napokban, november 6-án 20, 7-én 54 tehergépjárműnyi segélyszállítmány lépte át a határt; november 16-án reggel 8 óráig pedig összesen 614 gépjárműnyi segélyszállítmány érkezett a Kárpátaljára.
A kárról röviden. Az árvíz Kárpátalján 236 településen okozott kárt. Megsérült 27 000 épület, 1400 lakóház, az elárasztott területekről 25 000 főt kellett evakuálni. A víz lerombolt 22 hidat, továbbá 277 különböző hidat elmosott az áradás. 340 útszakasz sérült meg, és 17 falu teljesen áramszolgáltatás nélkül maradt. A Tiszán és mellékfolyóin számtalan helyen átszakadtak a védőgátak. Az ukrán kormány és értelemszerűen hatóságok, így a magyar állam is, a lakosság, az egyházi és civil szervezetek őszintén és rendkívül gyorsan reagáltak, megindultak a segélyszállítmányok, és az ukrán szervek - hadd hangsúlyozzam - a legkülönfélébb szinteken számtalan alkalommal köszönetüket nyilvánították.
Kárpátalján operatív bizottság alakult a megye részéről. Ez felméri a károkat, számba veszi a károsult személyeket, a beérkezett hivatalos szállítmányokat leosztja a járásoknak, a hasonló járási bizottságok pedig az egyes falvaknak. A Magyarországról érkezett segélyek döntő részét - megbizonyosodtunk róla - a magyar lakosságú falvakba irányították, miközben sokáig könnyedén ment a szállítmányok beléptetése - de itt valóban változás történt. Sajnálatos - és nyilván az időközben megjelent rossz ízű publikációk hatására -, hogy ukrán részről érzékelhetően megszigorították a belépő segélyszállítmányok ellenőrzését. A vámkezelés nem a határon történik - eredetileg pozitív szándék motiválta -, hanem eldöntötték, hogy a megajándékozott telephelyén, a célállomásnak megfelelő területi vámhivatalnál történik. Sajnálatos azonban, hogy ezzel egyáltalán nem lett gördülékenyebb a szállítmányok fogadása, és úgy vélem, egyetértve képviselő úrral, hogy mindezt az elkövetkezendőkben orvosolni kell, és ennek érdekében lépéseket is fogunk tenni.
Természetesen óhatatlanul történhettek visszaélések, a segélyakciót egyes személyek illegális magánimportra használhatták ki. Tudunk például olyan esetről, hogy segélyként Munkácsra irányított két kamionnyi kerékpárnak nyoma veszett. Ugyanígy előfordulhatott, hogy segélyszállítmányt magánháznál pakoltak le, és ebből fakadóan nem is esett át a megfelelő vámeljáráson.
Sajnálatosnak tartom, hogy az emberi segítőkészség számtalan megnyilvánulását tapasztalva, a sajtóban pusztán hírértéke miatt vádak koholására is sor kerülhetett. Köztudomású, hogy Ukrajnában és ezen belül Kárpátalján is százezrek egyetlen megélhetési formája a cserekereskedelem; ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a segélyszállítmányként eljuttatott termékek valóban megjelennek a piacon. Igen, előfordulhattak egyedi esetek, visszaélések is a segélyszállítmányok elosztása során - de nem ez volt a jellemző! Ezt a kormány részéről sajnáljuk, elítéljük, s megjegyzem, a sajtó részéről pedig a pozitív jellegű riportok, tudósítások nagyobb arányt képviselhettek volna.
Befejezésül, tisztelt Ház, tisztelt képviselő úr: úgy vélem, fontos, hogy a segélyszállítmányok fogadása Ukrajnában a továbbiakban szervezetten történjen, fontos, hogy gördülékenyebb legyen a vámkezelés, és ezt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) lehet a magyar kormány részéről célként és feladatként kitűzni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem