MANNINGER JENŐ

Teljes szövegű keresés

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az M7-es autópálya felújítása és fejlesztése egyaránt fontos hazánk belföldi közlekedése, a Balaton déli partján fekvő települések tehermentesítése, valamint a nemzetközi forgalom, az Adriai-tenger és az Ukrajna közötti 5. számú európai közlekedési folyosó kiépítése szempontjából.
Az M7-esről a képviselő úr által elmondottakhoz annyit tudok csak hozzátenni, hogy a korábbi kormányzat valóban nem biztosított elegendő pénzt a pálya felújítására, a Zamárdiig tartó jobbpálya megépítésére, így a pályázatokat, a tendereket meg kell ismételni, emiatt a pálya felújítása csak jövőre kezdődhet meg. Jövőre, legkésőbb a második félévben elkezdjük a sok bosszúságot okozó jobbpálya, vagyis a Balaton felé vezető oldal burkolatának felújítását. A teljes felújítás, a Balatonaliga és Zamárdi közötti második pálya és a szükséges környezetvédelmi létesítmények megépítése legkésőbb 2002-ig befejezhető. A felújítás teljes költsége - a választott műszaki megoldástól függően - '98. évi áron mintegy 18, illetve 22 milliárd forint.
Hozzátéve a képviselő úr által elmondottakhoz itt is elmondjuk, hogy 1998. november 30-áig - tehát idén november 30-áig - a tárca benyújtja a kormány részére a 10 éves autópálya-fejlesztési programját, és azt a kormány meg fogja vizsgálni. A képviselő úr által elmondottak valósak, tehát körülbelül ekkora összegre, évi 60 milliárdra lesz szükség ahhoz, hogy ezt a 10 éves autópálya-programot valóban el tudjuk indítani.
Tervezzük az M7-es építésének felgyorsítását, tehát azt szeretnénk, ha 2002-ig már nemcsak a Zamárdiig tartó jobbpálya, hanem a Balaton déli partján lévő településeket elkerülő, a Zamárditól Balatonszentgyörgyig, illetve az országhatárig tartó autópályák építése is megkezdődne. Erről részletesen a benyújtott autópálya-programban fogunk beszámolni.
Összefoglalva tehát annyit tudok mondani, hogy az autópályák építése folytatódik, sőt - korrigálva az előző kormány által okozott problémákat, így az M3-as építésének elmulasztását, folytatásának nem biztosítását, illetve az M7-es tekintetében a források nélküli tenderkiírást - a következő évben felgyorsítjuk az autópályák építését, és természetesen vonatkozik ez a 6-os autópálya, gyorsforgalmi út építésének előkészítésére, valamint a 4-es út, gyorsforgalmi út előkészítésére is, de erről részletesen majd az új 10 éves autópálya-fejlesztési programban fogunk beszámolni.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem