KOLTAI ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

KOLTAI ILDIKÓ
KOLTAI ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt választási programja és az elfogadott kormányprogram is kiemelt helyen és jelentős súllyal foglalkozik a családi támogatások új, egységes rendszerének kialakításával. Ennek a komplex rendszernek jelentős szegmensét képezi a családi pótlék.
A családi pótlék alanyi jogosultságának az előző kormány általi megszüntetése nem jelentett komoly költségvetési megtakarítást, viszont azt az üzenetet közvetítette, hogy a család, a gyermek nem fontos az országnak. A jövedelmi szelekció nem vezetett eredményre, nem tette igazságosabbá a rendszert, nem csökkentette a közterheket, viszont negatívan befolyásolta a társadalmi szolidaritást. A Fidesz-Magyar Polgári Párt már akkor sem értett egyet ezekkel az intézkedésekkel, programunkban ezért is hirdettük meg a családi pótlék alanyi jogosultságának visszaállítását, ezért is tartunk ki következetesen mellette.
Miután álláspontunk szerint a családi pótlék nem szegénypolitikai könyöradomány, hanem a közösség hozzájárulása a gyermekek neveléséhez, így ahhoz minden gyermeket vállaló magyar családnak joga van. Ezért is volt megdöbbentő számunkra egyes napilapoknak az utóbbi hetekben tanúsított magatartása a kormány tervezett családpolitikai intézkedéseivel kapcsolatban. Egyes újságírói tudósítókhoz kiszivárgott ellenőrizhetetlen információk alapján ugyanis olyan híresztelések jelentek meg, amelyek valóságtartalma egyetlenegy esetben sem került bizonyításra.
Az említett, meglehetősen következetlen újságcikkek keretében különféle verziók, híresztelések láttak napvilágot a jövő évi családi pótlékkal és a gyermekek után járó adókedvezményekkel kapcsolatban, meglehetősen nagy bizonytalanságot és zavart keltve a magyar családok millióiban. Megjelentek olyan feltevések is, amelyek szerint 1999. január 1-jétől a kormány teljes egészében megszüntetné a családi pótlékot. Más újságírói értesülések szerint a családi pótlék rendszere fennmarad ugyan, de érvényben tartják a juttatás jövedelemfüggő rendszerét, a korábban már elfogadott, gyermekek után járó adókedvezmény finanszírozása érdekében.
Éppen ezért az érintett családok megnyugtatása érdekében nyomatékosan kérdezzük miniszter úrtól: van-e alapja azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint jövőre megszűnik a családi pótlék, vagy a kormány teljesíti vállalt programját, és visszaállítja az alanyi jogon járó családi pótlékot?
Várom válaszát, miniszter úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem