HARRACH PÉTER

Teljes szövegű keresés

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Teszek egy kísérletet, hogy túlkiabáljam azokat a képviselőtársaimat, akik a családok ügyei iránt oly nagyon érdeklődnek. (Moraj az MSZP padsoraiban. - Közbeszólások.)
Valóban, én is megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy rémhíreket terjesztenek egyesek. Nem ennek a ténye a megdöbbentő, hanem az, hogy kinek vagy kiknek áll ez érdekében. Azt hiszem, a tárca vezetői és munkatársai minden közszereplésük alkalmával megerősítették, hogy a kormány a programját a családokra alapozva kívánja megvalósítani, és éppen ezért a családok támogatását a jövőben jelentős mértékben fejleszteni fogja.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az Országgyűlés egy határozatot fogadott el, amelyben január elsejétől a családi pótlék és a gyermekgondozási segély minden családot jövedelmétől függetlenül megillet.
Minisztériumunk az országgyűlési határozat elfogadását követően azonnal hozzálátott a kormány programja szerinti intézkedések végrehajtásához. Ennek eredménye az a törvényjavaslat, ami a családok támogatásáról szól, és ami az elmúlt napokban került az Országgyűlés elé. A javaslatban foglalt intézkedések szerint a családi pótlék minden rémhírrel ellentétben nemhogy megszűnne, hanem kiterjesztésre kerül.
(15.50)
Január 1-jétől 2 millió 230 ezer gyermek után vehető majd igénybe ez az ellátás.
A kormány új típusú családpolitikát kíván folytatni, amely nem szűkül le egyetlen támogatási forma fejlesztésére. Önök is tudják, hogy a családi pótlék és a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény együtt kezelendő, s mivel az Országgyűlés elfogadta a nagyobb mértékű adókedvezményt, ezért ezzel együtt, a családi pótlék jelenlegi összegét meghagyva kerül elfogadásra.
A kormány többféle lehetőséget mérlegelt, de felelősséggel mondhatom, hogy a családi pótlék rendszerének esetleges felszámolása soha még fel sem merült. Ha a családi pótlékon és a gyermekek után igénybe vehető adókedvezményen túl az egyéb támogatási formák - például rendszeres gyermekvédelmi támogatás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás s a többi - tervezett kiadásait is számításba vesszük, akkor '99-ben a gyermekes családok támogatására fordítandó költségvetési előirányzat mintegy 35-40 százalékkal növekedni fog. Ekkor még nem vettük figyelembe a más tárcáknál megjelenő, családokat érintő intézkedéseket, például a felsőoktatásban részt vevők tandíjának eltörlését, a tankönyvtámogatást, a lakásépítés támogatását s a többi. Ezek szintén hozzájárulnak a gyermekes családok esélyegyenlőségének biztosításához.
A szociális és családügyi tárca részéről azt is folyamatosan hangsúlyoztuk, hogy a jövő évre tervezett intézkedések csak a kezdeti lépéseket jelentik egy hosszabb távú családpolitikai támogatási rendszer kialakításához. Ezért is állunk értetlenül az időnként újból és újból megjelenő riogató híresztelésekkel szemben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem