KATONA KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben megértem azon képviselő urakat, hölgyeket, akik településük tehermentesítése érdekében elkerülő út megépítését szorgalmazzák. El kell mondanom, hogy tárcánknál jelenleg több mint 200 milliárd forintnyi elkerülőút-igényt tartunk nyilván. A forráslehetőségek azonban ennél lényegesen szűkösebbek. Rangsorolásban a 4-es út melletti városok elkerülése kiemelt helyen szerepel. Hangsúlyozni szeretném azt is, hogy a főút korszerűsítése, illetve távlatban gyorsforgalmi úttá fejlesztése az országos programunk egyik fontos része.
Az elkövetkezendő években a főúton több helyen, így Abonynál, Törökszentmiklósnál, Hajdúszoboszlónál és Debrecennél elkerülő szakaszokat építünk, melyek a későbbiekben a gyorsforgalmi hálózat részei lesznek. Törökszentmiklós-Szajol, illetve Hajdúszoboszló-Debrecen között pedig a kapacitásbővítés érdekében négysávosra szélesítjük a jelenlegi nyomvonalat. Ezen beruházások megvalósítása a forgalmi helyzet tényleges javulását fogja eredményezni.
Az említett fejlesztések körülbelül 80 kilométer utat, mintegy 30 kilométer hosszú útbővítést jelentenek, költségigényük azonban igen magas, mai áron 30-40 milliárd. Így a kivitelezés csak ütemezetten, több szakaszban hajtható végre. A forgalmi adatok alapján a legsürgősebb feladat a szükséges kapacitásbővítések elvégzése, valamint a Törökszentmiklóst elkerülő út kiépítése; természetesen a további elkerülő szakaszok megvalósítását, köztük az abonyit is rövid távon megoldandó feladatnak tartjuk. Az Abonyt észak felől elkerülő nyomvonalra a tanulmánytervek - ahogy a képviselő úr mondja - elkészültek, ennek alapján megrendeltük az engedélyezési terveket, amelyek várhatóan a jövő év tavaszára készülnek el. Ezt követően elindítható a környezetvédelmi engedélyezési eljárás, majd az építési engedély megszerzése. Előzetes számításaink szerint a körülbelül 17 kilométer hosszú út forrásigénye mai áron meghaladja a 6 milliárd forintot.
Itt meg kell jegyeznem, hogy a képviselő által számon kért, Abonyt elkerülő út megépítésére vonatkozó ígéret mai ismereteim szerint megalapozatlan volt, a beruházás előkészítése ugyanis nem volt abban a szakaszban, hogy 2000-ben teljesítést tudjunk jelenteni. A kivitelezés a közeljövőben akkor kezdődhet meg, ha a szükséges pénzeszközök rendelkezésre állnak, mivel azokra csak költségvetési forrásból nyílik lehetőség. Ezért kérem a képviselőtársaimat és önt is, képviselő úr, hogy az Abonyt elkerülő út megépítésére vonatkozó javaslatunkat a költségvetés során támogassa szavazatával.
Köszönöm, és kérem, hogy válaszomat fogadja el. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem