DR. CZIRA SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. CZIRA SZABOLCS
DR. CZIRA SZABOLCS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mindannyiunk előtt ismeretes az évek óta húzódó 4-es számú főútvonal sok szempontból igen sürgető, összetett problémája. Sajnos több évtizedes időtávlatba tolódott ki az országos koncepciók, elképzelések tényleges megvalósítása. Mivel az útvonal döntő szerepet játszik a tiszántúli régió mintegy 3 milliós lakosságának megközelítésében, ez a térség közúthálózatának gerince.
Ez az út a nagy forgalom miatt szinte életveszélyessé vált. A közúthálózat felülvizsgálata, fejlesztése, jövőbeni szerepének újraértékelése napirenden van. De a távlati tervek mellett a forgalom nagysága, a baleseti veszélyforrások növekedése miatt különösen sürgőssé és aktuálissá, halasztást nem tűrő feladattá vált választókerületem egyik városának, Abonynak a helyzete. A 4-es számú főút abonyi szakasza rendkívül zsúfolt. Számadattal kifejezve naponta átlagosan 15 ezer gépjármű terheli a várost átszelő főutat. Ha figyelembe vesszük a gyalogosok, ezen belül is a több száz gyermek közlekedési lehetőségeit, katasztrofális képet kapunk. A várost átszelő útszakasz keskeny, jelentős zajártalmat, légszennyeződést és állandó balesetveszélyt jelent a lakosság számára.
A hosszú évekig türelemmel viselt környezeti terhelés után a lakosság aláírásgyűjtéssel próbált változtatni a méltatlan állapotokon. Az önkormányzattal együttműködve lépéseket kezdeményezett az illetékeseknél. Többéves vajúdás után, 1997-ben kezdődhetett meg az önkormányzat döntésének eredményeképpen a 4-es számú főútvonal Abonyt kikerülő szakaszának tervezése az emberi élet és környezet védelmében. A tervek az Út-, Vasúttervező Részvénytársaság által a Pemák Kht. megbízásából elkészültek. Az előző kormány politikai államtitkára, Kovács Kálmán folyó év májusában - természetesen a választások előtt - kijelentette, hogy a 4-es számú főút Abonyt elkerülő szakasza az ezredfordulóra megépül.
Tisztelettel kérdezem a miniszter urat, hogy mikor készül el valójában a 4-es számú főút Abonyt elkerülő szakasza, megépül-e 2000-re. Az ön véleménye szerint reménykedhetnek-e, bízhatnak-e az abonyi polgárok a kormányprogramban is hangsúlyozott irányelvekben, miszerint a kormány nagy figyelmet fordít a főutak településeket elkerülő szakaszainak kiépítésére. Előre is érdeklődéssel várom a miniszter úr válaszát.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem