KÖRÖMI ATTILA

Teljes szövegű keresés

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportjának mint a parlament és a koalíció legnagyobb frakciójának, kiemelt felelőssége van abban, hogy a kormány által beterjesztett 1999. évi költségvetési törvényjavaslatból elfogadott törvény legyen. Ez a felelősség kormánypárti képviselői felelősségünkön túl abból következik, hogy a "Szabadság és jólét" címet viselő választási programunk kormányprogrammá emelkedve meghatározta azokat a főbb irányokat, amelyeket a költségvetésben érvényesíteni kell.
A költségvetés végleges formája tehát nem a tárcák közötti marakodás eredményén, hanem a közösen vallott politikai elveken, elképzeléseken alapul. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat az alig több mint négy hónapja dolgozó polgári kormány előterjesztése, így az előző MSZP-SZDSZ-kormánytól öröklött társadalmi-gazdasági állapotot kell kezelnie. Ez a kormányváltás után beterjesztett első költségvetés elfogadásának különös felelőssége, ezt a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja pontosan tudja, de ezt ezekben a napokban a társadalomban is tudatosítanunk kell.
A költségvetés a mi közös pénztárunk, így, mint ahogy időközönként egy család is számba veszi a terveit és eldönti, hogy mire és mennyi jut a sohasem feneketlen családi kasszából, a kormány is azon területeknek adott elsőbbséget, melyek kiemelt támogatása az ország legsúlyosabb problémáira megoldást hozó folyamatokat indít el. Így kap kiemelt pénzügyi támogatást a gyermekvállalás a gyermekek után járó jelentős kedvezmények megadásával; így kap kiemelt támogatást a rendőrség a megörökölt tarthatatlan állapotú közbiztonság helyzetének javítására. Ezért kap kiemelt támogatást az oktatás, valamint ezért kap kiemelt támogatást a kis- és középvállalkozások köre.
Ebből is világosan látszik, hogy azok a területek élveztek elsőbbséget, amelyek közvetlenül javítanak a családok helyzetén. Hiszen mind az oktatás, mind a gyermekkedvezmények, mind elsősorban a családi gazdaságok, mind pedig a családjaink biztonságát szavatoló rendőrség támogatása közvetlenül a családok helyzetén javít. A beterjesztett költségvetés tehát nem egyszerűen számok halmaza, hanem a polgárok akaratán nyugvó határozott célok összessége, gyermekeink jövője számokba átültetve.
Az Állami Számvevőszék elnöke az előző évek költségvetési javaslataihoz képest az előttünk fekvő tervezetet átláthatóbbnak és az ellátandó feladatokhoz jobban igazodónak ítéli, egyben összességében feszítettnek tartja, melyet csak precíz munkával lehet végrehajtani - és szigorú ellenőrzéssel. De ezt már maga a törvényjavaslat mondja, hiszen az Állami Számvevőszék 1999. évi költségvetését az 1998. évihez képest 26,1 százalékkal megnöveli. Ezzel jelzi a kormány és a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója, hogy a kormányprogramnak megfelelően általános érvényű célunk a közpénzek elfolyásának megakadályozása. A költségvetés legfőbb őre az Állami Számvevőszék, amelyet nem ellenségnek, hanem segítő partnernek tekintünk, hiszen a költségvetés végrehajtásához nem engedhető meg a pazarlás, és nemcsak a központi költségvetés alá tartozó szervezeteknél, hanem az önkormányzatoknál sem.
Ezért mint a számvevőszéki bizottság tagja is, és nemcsak mint a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportjának tagja, javaslom a tisztelt Háznak, hogy a költségvetést bátran szavazza meg, hiszen a feszített végrehajtáshoz megfelelő pénzek állnak rendelkezésre a pontos és minden területen kifejthető ellenőrzésre is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem