DR. MARTONOSI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először állok itt, ezen az emelvényen, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy innen szólhatok önökhöz. Engedjék meg, hogy a költségvetés és a területfejlesztés összefüggéseiről mondjak el néhány gondolatot.
Az elmúlt években megindult gazdasági növekedés tovább növelte az ország egyes régiói, kistérségei közötti, már addig is meglévő különbségeket. Ezek az aránytalanságok a gazdasági teljesítmények eltérő mértékében, az ipari beruházások különbözőségében, a külföldi befektetések irányultságában és a foglalkoztatás területi különbségeiben mutatkoznak meg. A gazdaság makroszintű mutatói országosan kedvező képet mutatnak, de emögött az egyes régiók nagyon eltérő mutatói húzódnak meg. A fentiekből adódóan a következő évek költségvetéseinek az alábbi területfejlesztési prioritásokat kell megfogalmaznia:
Az elmaradott gazdasági régiók versenyképességének a fokozása, a munkahelyteremtő beruházások révén a hátrányos helyzetű térségek foglalkoztatottságának a növelése, a közlekedési, környezetvédelmi és informatikai infrastruktúra fejlesztése, a vállalkozói övezetek és az ipari parkok fokozottabb támogatásával a külföldi befektetések vonzása, az agrártámogatások rendszerén keresztül a mezőgazdasági termelés feltételeinek a javítása és a fentiek által az európai uniós csatlakozás regionális feltételeinek a megteremtése.
A kormány érzékelte e fenti szükségszerűségeket, és már a jövő évi költségvetésben kiemelten jelenik meg a területi felzárkóztatást segítő szándék, javulnak az elmaradott régiók felzárkózási esélyei. A területi aránytalanságok felszámolása érdekében a költségvetésben kiemelt szerepet kap a területfejlesztés, ezen belül a kormányprogramnak megfelelően a vidékfejlesztés. A gazdasági fejlődés növelése érdekében a vállalkozásélénkítés keretében növekszenek a kis- és középvállalkozások támogatásai. Javulnak ezen vállalkozások hitelhez jutási lehetőségei. Itt emelendő ki a tb-járulék 6 százalékos csökkentése, melyből fakadó megtakarítás a vállalkozások fejlesztésére fordítható.
A foglalkoztatottság bővítése érdekében növekszenek a beruházást segítő, hátrányos helyzetű térségekben, megyékben igénybe vehető adókedvezmények, valamint a vállalkozási övezetek adókedvezményei, amelyek költségvetési kihatása jövőre 8,3 milliárd forintra tehető. Megőrzik reálértéküket a területfejlesztési célú cél- és címzett támogatások. Fokozott támogatási lehetőséget élveznek az ipari parkok, valamint elindul a vállalkozási övezetek fejlesztésére irányuló program, melyekhez költségvetési társfinanszírozás kapcsolódik. Növekszik a kedvezőtlen adottságú agrártérségek támogatása.
A jövő évi költségvetés kiemelten kezeli a mezőgazdasági családi vállalkozásokat. Erősödik a területi kiegyenlítés támogatási rendszere. Ezen belül a helyi adókból fakadó eltérő bevételek kiegyenlítése irányában mozdul el a javaslat akkor, amikor figyelembe veszi a támogatásoknál a helyi adókból származó eltérő bevételeket. Itt hadd jegyezzem meg, hogy szűkebb pátriámban, Csongrád megyében van olyan kistelepülés, ahol az iparűzési adóból származó bevétel az e nélkül a bevétel nélkül meglévő költségvetést lényegesen meghaladja, és például a Makó térségéhez tartozó 16 községben az éves iparűzésiadó-bevétel nem éri el a 20 millió forintot. A helyben maradó személyi jövedelemadó 20 százalékról 15 százalékra csökken, de megmarad az önkormányzatok 40 százalékos részesedése ebből az adónemből. Az önkormányzatok eltérő jövedelmi pozíciójából fakadó különbségek mérséklésére 38 milliárd forint áll rendelkezésre szja-kiegészítés címén.
Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatására növekvő előirányzatok szerepelnek a költségvetésben.
A jövő évben főként a tanyás térségek önkormányzatainak támogatására külterületi normatíva került megállapításra. Az önkormányzati szabályozás keretében a költségvetés mérsékli az önkormányzat jövedelmi pozícióiban meglévő különbségeket, növekszik a térségi fejlesztést szolgáló decentralizált pénzeszközök összege. Ezen belül a területi kiegyenlítést segítő fejlesztési támogatás 10 milliárd forint, míg a cél jellegű támogatás 6 milliárd forintos összeggel jelenik meg a költségvetésben.
Az önkormányzatok kiemelt fejlesztéseinek támogatására 48 milliárd forint áll rendelkezésre. Közvetett módon a vidékfejlesztést, a vidék népességmegtartó erejének növelését szolgálja az oktatási ágazatban a kistelepülések oktatási intézményeinek 100 százalékos költségvetési finanszírozása. Az európai uniós csatlakozás előkészítésének elősegítésére ki kell alakítani az EU-konform regionális intézményrendszert. Megjelenik a költségvetésben a régiók és az ezen belüli intézményrendszer kialakítására szánt összeg.
Jövőre tovább bővül a Phare-segélyprogram igénybevételének lehetősége. Megfelelő társfinanszírozással mintegy 9 milliárd forintos európai uniós támogatást tudunk az ismertetett célok megvalósítására igénybe venni. Az Európai Unióban működő strukturális alapok felhasználására, az arra történő felkészülésre, amely elsősorban a képzésben és az intézményi háttér kialakításában nyilvánul meg, 720 millió forint áll a költségvetésben rendelkezésre.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány által előterjesztett költségvetés megfelel a kormányprogramban szereplő céloknak, elvárásoknak, kiemelten támogatja a vidékfejlesztés céljait, már rövid távon is növeli az esélyt a hátrányos helyzetű térségek, régiók felzárkóztatására. A gazdaság teherbíró képességéhez mérten segíti, támogatja az önkormányzatok fejlesztési elképzeléseit, és megfelelően előkészíti hazánk európai uniós csatlakozását.
A fentiekre tekintettel kérem önöktől a kormányprogram támogatását, illetve a költségvetés elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem