DR. HENDE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Nagy örömömre szolgált, amikor Avarkeszi Dezső képviselő úr az igazságügy körébe tartozó fejezetek érdekében emelt szót a költségvetési vita keretei között.
(21.20)
Volt azonban néhány olyan megjegyzés, amellyel feltétlenül vitába kell szállnom, illetve reagálnom kell. Az ítélőtáblák tekintetében felmerülő költségként jelölt meg mintegy 660 millió forintot, mondván, hogy a már kinevezett bírók és alkalmazottak bérét mindenféleképpen ki kell fizetni. A kormány filozófiája ebben a kérdésben gyökeresen eltérő, és a benyújtott országgyűlési határozati javaslat ezt kifejezésre is juttatja. Mert mi úgy gondoljuk, hogy nyilván munka nélkül senki sem vehet fel fizetést, és az igazságszolgáltatás keretében igen sok munkáskézre van szükség. Tehát ezek a már kinevezett személyek meg kell hogy találják maguknak a működési területet.
Nem értek egyet azzal a felvetésével, hogy 14 millió forint körülbelüli összeg tekintetében nem éri meg összeveszni az Alkotmánybírósággal, ugyanis szó sincs összeveszésről. Itt arról van szó, hogy a kormány - alkotmányos kötelezettségét teljesítve - a beérkezett igényeket mérlegelve, felelősségteljesen tette meg a költségvetési törvényjavaslatát. Ez az ő joga és egyben kötelessége is.
Az utolsó mondatom: Természetesen szó sincs arról, amelyet most már unos-untalan hallunk az ellenzéki képviselőktől - nyilván oka van ennek -, hogy a kormány kábítószer-fogyasztó fiatalok ezreit és tízezreit kívánná börtönbe juttatni.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is nagyon jól tudja, hogy a kábítószer-fogyasztás ma is bűncselekmény, ennek ellenére az elmúlt négy évben egyetlenegy fiatalkorú személy került börtönbe, ő sem kábítószer-fogyasztás, hanem kereskedés miatt. Ebben a helyzetben a törvényjavaslat, amelyet a Ház elé terjesztettünk, semmilyen változást nem fog hozni.
Az időből kifutottam, de volt már módunk a Házban ezt részletesen kifejteni. Kérem, hogy mellőzzék az ilyenfajta nem egészen szakszerű és talán nem is egészen jóhiszemű megjegyzéseket. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem