BEBES ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BEBES ISTVÁN
BEBES ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! "Az új évezred küszöbén", az Országgyűlés által elfogadott, a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója által támogatott kormányprogram célul tűzte ki, hogy az ország lakóinak életkörülményei megváltozzanak. Ennek megfelelően a program többek között segíteni szeretné, hogy falvaink, vidéki térségeink fokozatosan fejlődjenek. Ez a fejlődés elképzelhetetlen akkor, amikor a mezőgazdasági üzemekben különböző családi alapon működő mezőgazdasági vállalkozásban dolgozók, valamint az egyéni gazdák és családjaik életkörülményei változatlanul maradnak.
A kormánykoalíció által beterjesztett 1999. évi költségvetés tartalmazza azokat a prioritásokat, amelyeket a kormányprogram megjelenít. Ezek közé tartozik az agrárágazat is, mely megjelenik a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében.
Az agrárágazat fejlődése nemcsak a vidék, hanem az egész ország ügye. Sajnálatos, hogy az előző években ez az ágazat sohasem tartozott a favorizált ágazatok közé. Eljutottunk addig, hogy az agrárágazat szereplői sorában súlyos feszültségek alakultak ki. A több éve felhalmozódott problémák kezelése nem fog menni egyik napról a másikra, de következetes agrárpolitikával elérhetjük azt, hogy az ágazat megkezdje a felzárkózást az Európai Unió országaihoz. A kialakított 1999. évi költségvetés-tervezetet a kormányzat az agrárgazdaság fejlesztésére szóló 1997. évi CXIV. törvény és a kormányprogramban foglalt elvek, valamint a jelenleg működő rendszer tapasztalatainak figyelembevételével alakította ki.
Az 1998. évi támogatások szabályozórendszere túl sok támogatási konstrukciót tartalmazott. A támogatásokhoz való hozzájutás bonyolultnak bizonyult, valamint a pályázati elbírálások nagy száma miatt a termelők későn juthattak hozzá. Elsősorban a kicsi gazdaságok nem tudtak támogatáshoz jutni a rendszer bonyolultsága miatt. Ennek figyelembevételével a támogatási rendszer alapfeltételeként a kormányzat be fogja vezetni a termelők regisztrálásának rendszerét. A támogatások rendszerét az agrártárca a regisztráció folyamatával fokozatosan kívánja összekapcsolni.
Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt fontosnak tartja, hogy az agrártámogatások esetében megvalósuljon az a cél, hogy a támogatások bonyolult útvesztők nélkül jussanak el a termelőkhöz. Ennek megfelelően biztosak vagyunk abban, hogy a három legfőbb támogatási forma hatékony lesz. A beruházási és fejlesztési támogatásokra támogatási összegként 32,4 milliárd forint van a költségvetésben. A mezőgazdaság versenyképességének javítása szempontjából fontos kérdés a korszerű termelési kapacitások létrehozása, valamint a meglévők korszerűsítése. Ezen előirányzaton belül fontos cél a gépbeszerzések támogatása, a korszerű géppark és az épületekben lévő technológiák korszerűsítése. Itt a támogatási rendszer segíti a különböző termelési társulások létrejöttét. Ezek a társulások segíthetik az egyéni gazdaságok piacra jutását. Itt jelenik meg a szőlő- és gyümölcsültetvények telepítésének támogatása is.
Jelentősen megnövekedik az agrártermelési támogatásokra fordítandó összeg, melynek nagysága 48 milliárd forint. Az 1999. évben ezek a támogatási források elsősorban termelést szabályozó, valamint jövedelemkiegészítő célt szolgálnak. A támogatási rendszer új eleme a jövedelemkiegészítő normatív termelési támogatás. Ezt a támogatási formát a termelők a minisztérium által meghatározott mérték és feltétel alapján vehetik igénybe. Ez a forma megfelelő termelésszerkezet kialakításának irányába ösztönöz. Az ilyen támogatások igénylése a termelői regisztrációval összekötve csökkentik az igénylési eljárás időigényét. A termelés alacsony jövedelemszínvonala miatt nagy szerep jut ezen a fejezeten belül az agrárfinanszírozás támogatásának. Az agrártermelők hitelterheinek mérséklését szolgáló, adott éven belüli, illetve a tőkepótló hitelekhez kapcsolódó kamattámogatás is idetartozik. A termelői támogatások körébe tartozik még a szaktanácsadói munka bővítése, a fiatal agrárvállalkozók tevékenységének indítása, a magántermelők által létrehozott beszerző, értékesítő, feldolgozó, szolgáltató szövetkezetek alapításának, működésének támogatása.
A piacra jutási támogatások költségvetési kiadási előirányzata 49,8 millió forint. Itt van az az ominózus 11 milliárd forint bevételi előirányzat, amelyet szocialista képviselőtársam is említett. Az előirányzat az agrártermékek exportját az értékesítési lehetőségek figyelembevételével kialakított pályázatos exporttámogatási konstrukcióval kívánja segíteni, valamint a piacra jutást kívánja támogatni, előre nem látható piaci problémákat kíván kezelni. Idetartozik még a különböző források elkülönítése - jövedelemkiegészítő támogatások -, melyek az állat-, növény-, minőségvizsgálati díjakhoz kapcsolódó hozzájárulást tartalmazzák. Az agrárpiaci támogatások biztosítják a legfontosabb mezőgazdasági ágazatban és bizonyos termékek esetében az irányár, valamint az ehhez kapcsolódó támogatási konstrukciók finanszírozását.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója úgy véli, az agrártámogatásokat megfigyelve megállapítható, hogy a támogatások döntő részét a termelési és a piaci támogatások teszik ki. A részletes számokból kiderül, hogy a termelői támogatásokra nagyobb nagyságrend kerül elkülönítésre. Ez teljes egészében megegyezik a kormányprogramban elfogadottakkal. A kormányprogram kitér arra is, hogy a támogatások az inflációt meghaladó mértékben bővüljenek. Ezt összehasonlítva a költségvetésben megjelentekkel 18 százalékos támogatási mértéknövekedés állapítható meg az FVM költségvetését figyelve, mely meghaladja a kormányprogramban megfogalmazottakat.
Ugyancsak megállapíthatjuk, hogy a kormány a költségvetés keretein belül lépéseket tesz a mezőgazdaság és a vidék népességmegtartó erejének fejlesztésére is. Ezekkel a támogatási rendszerekkel olyan új típusú együttműködést segít elő, mely megszervezi a termékek előállítását, felvásárlását és a helyben történő színvonalas feldolgozását is. Ezzel a vidék népességmegtartó erejét is növeli.
Mindezek figyelembevételével, tisztelt képviselőtársaim, javaslom, hogy az 1999. évi költségvetést a tisztelt Ház fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem