MOLNÁR GYULA

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA, a külügyi bizottság alelnöke, a bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A külügyi bizottság ülésén a hozzászólók mindegyike általános vitára alkalmatlannak találta a költségvetést, a szavazásnál azonban ezek a vélemények kisebbségbe kerültek, és most már pontosan érzékelem, hogy az általános vitának mi a lényege: hogy megtudjuk, a kormánytöbbség miért is támogatta a bizottságban az előterjesztést, holott ott a vitában nem vettek részt.
A külügyi bizottságon belül is elmondhatjuk azt, a vitában hallhattuk: ahogy az egész költségvetésnél elmondható, hogy a bevételek megalapozatlannak tűnnek, ez a külügyi költségvetésnél is így van. Rendkívül bizonytalan vízumbevétel-növekedéssel számol a Külügyminisztérium. Ez két szempontból is aggályos. Az egyik az, hogy csökken azon országok száma, amelyekkel a vízumkötelezettségünk fennáll, a másik oldalról pedig köztudottan a magyar vízumdíjak így is az átlagosnál jóval magasabbak, tehát hosszú távon nem fenntarthatók.
A kiadásokkal kapcsolatban a többségi vélemény előadója hosszasan ecsetelte a számokat, én is szeretném ezt megkísérelni. 7,1 milliárddal nő a költségvetés a számok szerint, ami 38,3 százalék az ÁSZ véleménye alapján. Ott hosszas rákérdezés után sikerült azt kihoznunk, hogy ez valójában 7 százalékos növekedést jelent, hiszen ha a funkciónövekedésekhez rendelt pénzeket levonjuk ebből a növekedésből, akkor kiderül, hogy a valóságos növekedés mindösszesen 7 százalék, és a külügy területén például a bérek növekedése átlagosan 2,7 százalék lesz.
Tehát ha megnézzük a külügyi tárcát erősen érintő forintleértékelést, az inflációt, ezt a növekedést, akkor azt gondolom, hogy ezzel a költségvetéssel nagyon dicsekedni nem lehet.
Külön szeretném kiemelni a kormány nemzeti elkötelezettségével meglepően ellentétes tételt, miszerint a határon túli magyarokhoz átkerülő alapítványok közül a Teleki Alapítvány vagy a Magyarok Világszövetségének költségvetési támogatása számunkra meglepő módon csökkent ebben a költségvetésben.
Bár a Phare-pénzekkel kapcsolatban a most elhangzott álláspontot hallottam, mégis kifejezném az aggodalmamat: általában elmondható a költségvetésről, hogy nem nagyon látszanak a magyar finanszírozási oldalak. Amennyiben az 5,3 milliárd teljes egészében magyar finanszírozás nélkül megkapható, ez nyilván örömmel tölt el minket.
Összességében elmondható, hogy jól látszik a költségvetésen: vannak erős tárcák és erős miniszterek, vannak kevésbé erős tárcák és kevésbé erős miniszterek; mi a külügyminisztert a középerős miniszterek közé soroltuk, sajnáljuk, hogy ezt személyesen nem tudjuk most neki elmondani, de a kisebbség 6 szavazattal nem támogatta a költségvetés általános vitáját. Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem