HORVÁTH LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH LÁSZLÓ
HORVÁTH LÁSZLÓ, az ifjúsági és sportbizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A magam és a bizottság többségének nevében is nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a polgári koalíció kormányának első költségvetése a jövő építésének költségvetése.
Aki ismeri a '99-es költségvetés tervszámait, tudja, hogy nem túlzok, amikor azt állítom: a magyar sport és az ifjúsági ügyek gyökeres fordulópontja lesz a '99-es esztendő. Nemcsak azért, mert soha, de soha nem állt rendelkezésre egy adott évben akkora mértékű költségvetési erőforrás a magyar sporttal és az ifjúsággal kapcsolatos feladatok kezelésére, mint a '99-es esztendőben, hanem azért is, mert végre megtörténik az, amit mind a szakemberek, mind a döntéshozók, mind az érintettek régóta óhajtottak, régóta vártak, hiszen '99-től mind az ifjúsági ügyek, mind a sport területén minisztérium fogja ellátni az állami feladatok irányítását. Ez már önmagában is jelentős előrelépés.
A növekedést azonban az is jelzi például, hogy míg az Országos Testnevelési és Sporthivatal ez évi eredeti kiadási előirányzata 7 milliárd 887 millió forint volt, addig az 1999. január 1-jén megalakuló Ifjúsági és Sportminisztérium jövő évre vonatkozó kiadási főösszege közel 14 milliárd forint.
A sportcélú költségvetési támogatások esetében a növekedés a '98-as bázishoz képest '99-re mintegy 75 százalékos. Ez világosan mutatja, hogy a kormány nemcsak hogy végrehajtja a kormányprogramot, hanem komolyan is veszi, hogy ez a költségvetés értékorientált, és igen kedvező körülmények között mindannyian bátran bízhatunk abban, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium a jövőt meghatározó kérdésekkel érdemben tudjon foglalkozni a jelenben.
Az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozása és a minisztérium számára biztosított költségvetési erőforrások az első lépés a kormányprogram sport- és ifjúsági fejezetének végrehajtására. A világosan megfogalmazott célokhoz megfelelő nagyságú erőforrások párosulnak, ami a korábbi években sajnos nem volt felfedezhető a Magyar Köztársaság költségvetésében.
Tisztelt Ház! Az Ifjúsági és Sportminisztérium megalakulása, illetve a sport- és ifjúsági ügyekkel kapcsolatos állami teendők minisztériumi szintre emelése azért fordulópont a magyar sportélet és az ifjúsággal kapcsolatos kormányzati politika történetében, mert ez kedvező környezeti feltételeket teremt a magyar sportban eddig még le nem zajlott, ám szükséges gyökeres változások véghezvitelében.
Ma gyakorlatilag a sport az egyetlen olyan társadalmi szféra, amelyet még mindig nemritkán a tervgazdasági beidegződések és magatartásminták jellemeznek, amelyeket jól mutat többek között a köztartozások problémája vagy a magyar labdarúgásban, és különösen annak vezetésében mutatkozó káosz. Biztosíthatok mindenkit, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium költségvetése és remélhetőleg tevékenysége is bizonyíték lesz arra, hogy a magyar sportélet rendszerváltozás előttről megrekedt szerkezete átalakul, és a sport a gazdasági-társadalmi átalakulás folyamatának szerves részévé válhat.
A kormány sportfinanszírozási alapelvei és tervezett eszközei ezzel szemben gyökeresen újak, ugyanakkor lehetőséget nyújtanak és egyben ki is kényszerítik a sport piacgazdasági átalakulását.
Ennek szellemében a sportfinanszírozásban az Európai Sport Charta alapelveit tesszük magunkévá, és a kormányzati sportpolitika középpontjába a szabadidősportot, különösen a gyermek- és ifjúsági sportot helyezzük előtérbe, ugyanakkor természetesen azok sem maradnak ki a finanszírozásból, akik az átlagnál tehetségesebbek a sport területén.
Elsőbbséget fog élvezni továbbá a fogyatékos sportolók ügye - a fogyatékossport ügye -, akiknek az épekkel egyenrangú támogatást kíván biztosítani az új minisztérium. Mindezeket a célokat többek között a sport üzleti alapú átalakításával kívánja az új sportpolitika megvalósítani.
Tisztelt Képviselőtársaim! A részleteket illetően lehetnek, és biztos vagyok benne, hogy lesznek is vitáink. De mennyire más, és mekkora előrelépés az a helyzet, hogy egy létező minisztérium ifjúsági és sportpolitikai céljairól eszmét tudunk cserélni! A jövő a jelenben kezdődik, ahogy szokták mondani, és ez a költségvetés garantálja, hogy lesz egy minisztérium, amely a jövőre gondol, épít, és számít az utánunk jövőkre.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem