DR. BARTHA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BARTHA LÁSZLÓ
DR. BARTHA LÁSZLÓ, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Az egészségügyi és szociális bizottság legutóbbi ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, és azt általános vitára alkalmasnak ítélte. Az ülésen kialakult többségi vélemény szerint világosan láthatóvá váltak a kormány szándékai, és örömmel érzékelhettük, hogy a költségvetési előirányzatok összhangban vannak a Szabadság és jólét címet viselő kormányprogrammal is. Még akkor is kiolvasható ez az akarat a számokból, ha tudjuk, hogy a kormány lehetőségei több oldalról korlátozottak. A kötöttségek és a hiányok okát az ellenzéki oldalon pontosan tudják, mi, kormánypárti képviselők pedig csak tudomásul venni tudjuk ezt a tényt, és megpróbáljuk helyrehozni hatásait.
A prioritások egyértelműek; ezek között igen jelentős helyet foglal el a családi támogatások növelése, az erre fordított tétel. Azért is üdvözölhető ez a gondolat, mivel az elmúlt időszak egyik legnagyobb vesztese volt a család. Az egészségügy területén is érzékelhető a pozitív változás. A sürgősségi ellátás megerősítése elsősorban a vidéket segíti, hiszen vannak az országnak olyan területei, melyek nemhogy fehér foltok, hanem szinte elérhetetlenek az egészségügyi ellátás számára.
Az arany óra fogalma a szakma előtt ismert. Ez az az idő, mely a váratlan esemény bekövetkezése és az első szakellátás között telik el. Az esetek döntő többségében ebben a 60 percben dőlhet el a beteg sorsa, a restitutio ad integrum, azaz a teljes gyógyulás reménye. Azt hiszem, hogy túl alkotmányos és erkölcsi kötelességünkön, gazdasági szempontból sem mindegy, hogy hány honfitársunknak tudunk ily módon is segíteni abban, hogy reális esélyük legyen munkaképességük visszaszerzésére.
A központi gyakornoki rendszer életre hívása több száz új orvosi státuszt hoz létre a központi költségvetés terhére. De a szakképzés európai uniós harmonizációja miatt is fontos ez a döntés. A háziorvosi praxisok tárgyi privatizációjának lehetősége is új perspektívákat nyit az alapellátásban.
Végezetül: az egészségügyi dolgozók reálbér-emelkedése, a 13. havi fizetés költségvetési biztosítása és az ügyeleti rendszer fedezetének kialakítása is egy alapjaiban új, alapvetően jobb gondolkodás záloga.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem