KOVÁCS TIBOR

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök úr, engedje meg nekem azt a megjegyzést, hogy mégiscsak példa nélküli az a dolog, hogy egy ilyen fontos törvényjavaslatnak a tárgyalása - mert az előbb elhangzottak is bizonyítják, hogy ez egy fontos törvényjavaslat - éjjel fél kettőkor kezdődjön a parlamentben. A parlament tekintélyét járatjuk le azzal, hogy méltatlan módon, ilyen körülmények között beszélünk ilyen jelentőségű dolgokról.
Nem is akarom túlzottan szaporítani a szót, mert képviselőtársaim a dolgok lényegét, úgy gondolom, elmondták. Még egy-két dologra azonban szeretném a figyelmüket ráirányítani.
Nem arról van szó tehát, ami itt elhangzott, hogy valami jogalkotási probléma merült fel - más problémák, amelyek megemlítésre kerültek. De a beadott javaslat, képviselő úr, jogtechnikailag sem fogadható el, már csak azért sem, mert a leírt megfogalmazással szemben - amely részvények közötti megkülönböztetésről szól - itt a részvénytulajdonosok közötti megkülönböztetésről beszélhetünk. Sajnálom, hogy a tárgyalás megkezdésekor a kormány képviselője nem nyilatkozott arról, hogy a kormány támogatja-e ezt az indítványt. Mondom ezt azért, mert szeretnék idézni abból a levélből, amelyre már Göndör képviselőtársam is hivatkozott, és ebben egy megkeresésre válaszolva az igazságügy-miniszter asszony a következőt válaszolta: "A Gt.-ben a részvényesek közötti hátrányos különbségtétel általános elvétől nem lehet eltérni, mivel e tilalom alkalmazását nemzetközi kötelezettségeink is szükségessé teszik." Tehát egyértelmű deklaráció van az igazságügy-miniszter részéről a tekintetben, hogy nem elfogadható ez a módosítás. Itt a kormány képviselője nem nyilatkozott. Tehát nem tudjuk, hogy tulajdonképpen a kormánynak mi a véleménye erről a benyújtott törvényjavaslatról.
Úgy gondolom, hogy valóban nem szakmai kérdésről van szó. Mert hiszen, ha szakmai kérdésről lett volna szó, valóban ugyanúgy, ahogy képviselőtársam, Göndör képviselő úr is elmondta, csokorba kötve, mondjuk, a költségvetési törvény módosítása kapcsán a kormány együtt nyújtotta volna be ezeket a javaslatokat, mint ahogy nyújtott is be a Gt. módosítására vonatkozóan javaslatot a költségvetési törvényben. Sokkal inkább arról van szó, amit itt képviselőtársaim is emlegettek, hogy a Mol elnökének vagy igazgatósága tagjainak visszahívásához teremtené meg a feltételeket.
(2.10)
Meg kell jegyeznem, hogy ezek természetesen most is adottak. Amennyiben a tulajdonosnak kellő számú szavazata van a közgyűlésben, ezt bármikor megteheti, csak, képviselőtársaim, ezt máshol elegánsabban szokták lebonyolítani. Már csak azért is, mert egy rendkívül jelentős, hazánkban a legjelentősebb gazdasági társaságról van szó, a legnagyobb adófizetőről, Közép-Európa negyedik társaságáról, egy nemzetközi cégről, amely mára már rendkívül jelentős, a tőzsdére bevezetett cégről van szó. Kellett volna talán hivatkozni arra, hogy esetleg a kormányzat nem ért egyet azzal az üzletpolitikával, amit az igazgatóság vagy az elnök folytat. Lehetett volna esetleg másra is hivatkozni, hogy esetleg nincsenek megelégedve az eredményességével, de éppen a mai sajtó van tele azzal, hogy az első három negyedévben a 39 milliárd forintot is meghaladja a társaság üzleti eredménye.
Tehát úgy gondolom, ezek az indokok nem támasztják alá azokat a kezdeményezéseket, amelyekről természetesen a miniszterelnök is, de a mai sajtóban az ÁPV Rt. elnöke is beszélt, és amelyre példákat láthattunk az előző napokban a Bábolna vagy a Malév igazgatóságának lecserélésekor, hogy milyen módszereket használ az ÁPV Rt. vagy a kormány ilyen esetekben. Nem gondolom, hogy ezek bizalomerősítő lépések, és nem gondolom azt, hogy ez erősíti a bizalmat mind a hazai, mind a külföldi befektetőkben; és én is azt javaslom, hogy képviselőtársaim fontolják meg és vonják vissza ezt a törvényjavaslatot, és valóban egy olyan csomagban terjesszék elő javaslatukat, amely valamennyi, a működés során felmerült problémára választ ad az új Gt. szabályozásában.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem