DR. VARGA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Napjainkban újra divatba jött Csáth Géza, hisz a legifjabb nemzedék is nagy érdeklődéssel forgatja az író, zeneesztéta és orvos könyveit.
A tisztelt Ház előtt is ismeretes, hogy az 1887-ben született Csáth Géza Kosztolányi Dezső unokaöccse volt. 1901-től zenekritikákat és karcolatokat írt, majd Budapesten orvosi oklevelet szerzett. 1908-tól az induló Nyugat azonnal közölte írásait. Megdöbbentő erejű naplójából tudjuk, hogy kíváncsisága és labilis lelkiállapota morfinistává tette, szenvedélyéről nem tudott leszokni. (Hegyi Gyula közbeszólása.) Egyre súlyosabb morfiumfüggősége miatt 1919-ben a bajai kórház elmeosztályán kezelték, ahonnan megszökött, és öngyilkosságot kísérelt meg. A szerb demarkációs vonalon elfogták, s megmérgezte magát.
Novellái a szimbolizmus és a szecesszió jegyében születtek. A Ferenczi-klinikán elsajátított freudi pszichoanalízist ő alkalmazta először a magyar irodalomban. Irodalmi és zenei kritikái rendkívül jelentősek, hisz elsőként ő ismerte fel Bartók és Kodály jelentőségét. A Janika, A varázsló halála, Egy elmebeteg nő naplója, a Napló Csáth Gézát vitathatatlanul a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakjává tették.
Pontosan az előzőek miatt volt számomra megdöbbentő Illés Endrének jó néhány évvel ezelőtt a szabadkai temetőben tett látogatása, amikor Csáth Géza sírját kereste. "Szabadkára látogatva sírját kerestem a temetőben. Kalauzaim zavarba jöttek. Végül elvezettek egy sírhoz, a fehér márványgúlán idegen név fogadott. Mi történt? Elmúlt harminc év, s mert nem jelentkezett senki, aki a sírhelyet megújította volna, átadták másnak, aki megvette. Akik nem tudták, s nem is tudhatták, hogy ki volt Csáth Géza. Lecsiszolták a kőről a nevét, s felírták a magukét. Félelmetes, kegyetlen fordulat. Mintha csak ő maga írta volna meg saját halálon túli életét villódzó novelláiban. Villogott körülöttem a tavaszi fény a szabadkai temetőben. Kalauzaim megnyugtattak: csontjait mégsem hányták ki, csak koporsóját süllyesztették mélyre, egészen mélyre, a temető földjébe. Így is végezhetjük."
Kérdezem miniszter urat, lesz-e síremléke Csáth Gézának Szabadkán, vagy azt sem tudjuk pontosan, hogy hol temették el 1919-ben.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban, valamint a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem