DR. HÁMORI JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. HÁMORI JÓZSEF
DR. HÁMORI JÓZSEF, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Csáth Géza - alias Brenner József, az eredeti nevén - valóban ennek a századnak az egyik legnagyobb ígérete volt. Irodalmi munkássága ma is maradandó, annak ellenére, hogy tulajdonképpen csak 26-27 éves koráig gyakorolta ezt, utána már csak torzókat tudott előállítani.
Zenekritikai munkássága pedig máig modellt ad a zenekritikusoknak, hogyan kell valóban tehetséges új tehetségeket felfedezni és bevezetni a kultúrába. Egyébként Kosztolányi Dezső, aki unokatestvére volt, őt tartotta nagyobb tehetségnek kettőjük közül - és nem teljesen alaptalanul -, annak ellenére, hogy Kosztolányi sem volt éppen tehetségtelen. Ez egy szabadkai mag, csíra volt, amelyből Csáth Géza sajnos csak harmincéves koráig tudott produkálni. (Folyamatos zaj.)
Tökéletesen egyetértek a képviselő úrral abban, hogy az ilyen nagy, a magyar kultúrának sokat adó tehetséget nem szabad átadni a felejtésnek. Egyrészről van az, amit Horatius úgy fogalmazott meg, hogy "ércnél is maradandóbb", amit ő, amit egy költő hátrahagy - ugyanez történt Csáth Gézával is. Említette a képviselő úr, hogy milyen műveket hagyott hátra. Ehhez még hozzátenném, hogy ma reneszánsza van Csáth Gézának, hiszen nem is olyan régen az egyik művéből készült film díjazott film lett - A Wittmann-fiúkról van szó.
Milyen kötelezettsége van a kulturális tárcának és egyáltalán a magyar kultúrának ezzel kapcsolatosan? Amellett, hogy a műveit kiadja és propagálja, természetesen az a kérdés, hogy milyen szerepe lehet például a tárcának abban, hogy az ilyen nagy alkotók síremléke méltó módon fennmaradjon. Még akkor is indokolt ez a kérdés, sőt akkor még inkább, ha mint jelen esetben is, az emlékmű az országhatáron kívül, Jugoszláviában, Szabadkán van. Tehát síremlék felállítása szülővárosában, Szabadkán nemcsak indokolt, de feltétlenül kötelességünk is pótolni ezt a hiányosságot, hiszen jövőre lesz 80 éve annak, hogy Csáth Géza meghalt.
Társakat keresünk és remélünk az itthoni és vajdasági író- és társadalmi szervezetekben, a szabadkai önkormányzatban. Felvettük egyébként a kapcsolatot ezzel kapcsolatosan Kasza Józseffel, a polgármesterrel, szükség esetén diplomáciai csatornákat is igénybe fogunk venni. Tehát feltétlenül szeretnénk méltó síremléket állítani Csáth Gézának ott, ahol született, ott, ahol meghalt, azaz Szabadkán.
Köszönöm, hogy a képviselő úr felhívta a figyelmünket a problémára. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban, valamint a MIÉP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem