ELNÖK (Gyimóthy Géza)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Gyimóthy Géza)
ELNÖK (Gyimóthy Géza): Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 32., 62., illetőleg a kiegészítő ajánlás 22., 23., 24. pontjaiban lévő javaslatok elfogadását.
Most a támogatott módosító javaslatokról határoz az Országgyűlés. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e ezeket. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 190 igen, 123 nem, 11 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyekről a Házszabály értelmében még szavazni lehet.
A kiegészítő ajánlás 1. pontja magában foglalja az ajánlás 1. pontjában lévő javaslatot. Mindkét indítvány a szokásos piaci érték fogalmát meghatározó rendelkezést kívánja megváltoztatni.
Először Göndör István és más képviselők javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 1. pontja szerint. A gazdasági és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 108 igen, 196 nem, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(Vidoven Árpád helyét a jegyzői székben
Németh Zsolt foglalja el.)
Most Farkas Imre és Göndör István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 1. pontja szerint. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 108 igen, 200 nem, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 2. pontjában a mezőgazdasági bizottság mezőgazdasági kistermelőnek kívánja minősíteni azt az őstermelőt, akinek bevétele a 4,5 millió forintot nem haladja meg. Az ajánlás 3. és 13. pontjában Szabó Lukács erre ötmillió forintos értékhatárt javasol.
Először Szabó Lukács javaslatát teszem fel szavazásra a 3. és a 13. pontok szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 133 igen, 181 nem, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a mezőgazdasági bizottság javaslatát teszem fel szavazásra, tehát a 4,5 millió forintos árbevételt az ajánlás 2. pontja szerint. A költségvetési bizottság nem támogatja. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 160 igen, 159 nem, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el - sajnos.
A kiegészítő ajánlás 2. pontjában a mezőgazdasági bizottság a törvényjavaslat 5. §-ában a törvény 20. §-a (3) bekezdésének módosítását javasolja. A módosító javaslat az őstermelői bevétel megállapításának egyik szabályát kívánja megváltoztatni. A költségvetési bizottság nem támogatja. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 129 igen, 185 nem, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 4. pontjában Sándor László és Paszternák László a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdésében a törvény 3. § 21. pontja elhagyását kezdeményezik. Ez a rendelkezés meghatározza, hogy a törvény alkalmazásában mi minősüljön bérnek. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 107 igen, 215 nem, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(18.10)
Az ajánlás 6. pontjában Burány Sándor a törvényjavaslat 1. § (6) bekezdésében a törvény 3. §-sa 60. pontjának elhagyását kezdeményezi. Az elhagyni kívánt rendelkezés a következő: "Családi pótlék alatt a külön törvény alapján folyósított iskoláztatási támogatást is érteni kell." Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 125 igen szavazattal, 200 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 9. pontjában Németh Imre és Lakatos András a törvényjavaslat 4. § (4) bekezdésében a törvény 12. § (3) bekezdés e) pontjának módosítását kezdeményezik. Javaslatuk szerint a magánszemély olyan mezőgazdasági őstermelő, akinek e tevékenységből származó bevétele az adóévben az 500 ezer forintot meghaladja. Indítványukat a normaszöveg további részébe is beillesztik az ajánlás 14., 70. és 79. pontjaiban. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása a 14. pontban lévő indítvány szövegéből következően kizárja a 15. pontot. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 118 igen szavazattal, 202 ellenszavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 12. és az 54. pontban Karakas János a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 22. § (4) bekezdése utolsó mondatának, illetőleg a javaslat 18. § (1) bekezdésében a törvény 49/B. § (7) bekezdése d) pontja utolsó mondatának elhagyását kezdeményezi. Az elhagyni kívánt mondat a következő: "Az adóhatóság az engedélyt akkor adja meg, ha megállapítható, hogy az előbbiek elháríthatatlan külső ok miatt következtek be." A javaslatot a mezőgazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 126 igen szavazattal, 198 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 15. pontban Szabó Lukács a törvényjavaslat új paragrafusában a törvény 23. §-ának módosítását kezdeményezi. Indítványa szerint a mezőgazdasági őstermelőnek e tevékenységéből származó bevételét 300 ezer forintig nem kell figyelembe venni. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 145 igen szavazattal, 173 ellenszavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 16., 52. és 73. pontokban Kertész István a törvényjavaslat 7. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, amellyel a törvény 28. § (1) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi. Ezzel együtt kiegészül a törvény 48. §-a egy új bekezdéssel, és elhagyásra kerül a hatályos törvény 1. sz. mellékletének 1/2. pontja. Az indítványok a családi pótlék adókötelessé tételét javasolják. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 207 ellenszavazattal, 61 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 18-29. terjedő pontjaiban, illetőleg a kiegészítő ajánlás 3-17. pontjaiban alternatív javaslatok találhatók a törvényjavaslat 8. §-ában a törvény 30. §-ának módosítására, illetőleg ehhez kapcsolódóan a legtöbb módosító indítvány a törvényjavaslat 10. §-ában a törvény 33. § (1) bekezdésének a módosítását is kezdeményezi.
Ezek a rendelkezések az úgynevezett adótáblát és az adójóváírás egyik szabályát tartalmazzák.
Burány Sándor és Göndör István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 18. és 26. pontja szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 121 igen szavazattal, 199 ellenszavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Szabó Lukács javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 19. pontja szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 91 igen szavazattal, 206 ellenszavazattal, 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Sándor László és Paszternák László javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 20. pontja szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 108 igen szavazattal, 207 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Mayer Bertalan sajátjaként előterjesztett, visszavont indítványt teszem fel szavazásra a 22. pont szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 98 igen szavazattal, 203 ellenszavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Bakonyi Tibor sajátjaként előterjesztett, visszavont indítványt teszem fel szavazásra a 23. pont szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 98 igen szavazattal, 201 ellenszavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Sáling József és Schalkhammer Antal javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 3. és 11. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 107 igen szavazattal, 199 ellenszavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(18.20)
Most Sáling József és Schalkhammer Antal javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 4. és 12. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 107 igen, 197 nem, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Sáling József és Schalkhammer Antal javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 5. és 13. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 101 igen, 199 nem, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most újra Sáling József és Schalkhammer Antal javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 6. és 14. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 102 igen, 197 nem, 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Újra Sáling József és Schalkhammer Antal javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 7. és 15. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 106 igen, 196 nem, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Bakonyi Tibor javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 8. és 17. pontja szerint. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 121 igen, 197 nem, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Sáling József és Schalkhammer Antal javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 9. és 16. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 100 igen, 199 nem, 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyek csak az adójóváírás szabályát érintik. Az ajánlás 24. és 49. pontjaiban T. Asztalos Ildikó, valamint Farkas Imre és Göndör István a törvényjavaslat 10. §-ában a törvény 33. §-a (1) bekezdését, illetőleg a 16. §-a (1) bekezdésében a törvény 47. §-a (5) bekezdése c) pontjának elhagyását kezdeményezik.
Felhívom a figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 27., 28., 29. pontok és a kiegészítő ajánlás 10. pontjában lévő indítványokat, amelyek az előbbi rendelkezés módosítását kezdeményezik. Egyik bizottság sem támogatja. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 134 igen, 188 nem, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 27., 28., 29. pontjaiban és a kiegészítő ajánlás 10. pontjában a törvényjavaslat 10. §-ában a törvény 33. §-a (1) bekezdése módosításával a számított adó adójóváírással történő csökkentésére vonatkozó javaslatok találhatók.
A 27. pontban Keller László javaslata szerint a számított adót jóváírás csökkenti, amely egyenlő az adóévben megszerzett bér 18 százalékával, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 5000 forinttal, feltéve, hogy a magánszemély bevallott vagy bevallást helyettesítő elszámolásában elszámolt éves összjövedelme nem haladja meg a kettő millió forintot.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem