DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! A Gál képviselő úr hozzászólása előtti néhány észrevételre szeretnék reflektálni. Az kétségtelen, hogy a parlament gyakorlatában gyakran előfordulhat az a helyzet, hogy a képviselők a beterjesztett törvényjavaslat tartalmát, minőségét nagy terjedelmű módosító indítványokkal próbálják átalakítani, jobbá tenni. Általában ez akkor szokott bekövetkezni, amikor elindul a törvényjavaslat vitája a parlamentben, amikor a képviselők és a képviselőcsoportok ütköztetik a véleményüket és az álláspontjukat.
Arra azonban nagyon kevés példa van, és nagyon sokáig kell gondolkodni, hogy arra találjunk példát, ami ebben az esetben történt, hogy még meg sem kezdődött a törvényjavaslat parlamenti vitája, és már a kormánykoalíció oldaláról a javaslat tartalmát érintő lényegi módosító indítványokat nyújtottak be. Ez pedig mindenképpen azt a bizonytalanságot tükrözi, ami a törvényjavaslat tartalmának kialakítása körül történik, hiszen az adatvédelem szabályai, az adatok kezelésének szabályai, a fegyver használatára vonatkozó szabályok azért a javaslat lényegi kérdései. Ebben az esetben az volt a véleményünk és az a tapasztalatunk, hogy a kormány maga sem tudja pontosan, mit akar; szeretne csinálni egy látványos, megítélése szerint jól kinéző intézkedést, ami feltételezhetően szélesebb támogatásra talál, de ezzel nem esik egybe a javaslat.
Még annyit szeretnék hozzátenni röviden, hogy elismert és közismert az a megállapítás a feketegazdasággal foglalkozó szakirodalomban, hogy a közgazdasági eszközök sokkal hatásosabbak, sokkal több eredményt hoznak, mint a hatósági jellegű és a jogi eszközök. Sokkal több energiát kell fordítani a hatósági eszközökre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ugyanazon eredmény eléréséért, mint ami a közgazdasági szabályozók megváltoztatásával várható haszon és eredmény. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem