DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a kormányprogram vitája volt a parlamentben, valamikor a vége felé kaptam szót, és akkor azt találtam mondani bevezetőként, a kormányprogramból egy derül ki: kevés parlament, semmi kétharmad, és rendvédelem címén rendőrállam.
Azt hiszem, hogy az első két megjegyzésem lassan-lassan bebizonyosodik a parlament mindennapjaiban és az őszi ülésszakon különösen, technikában és tartalmában is, az előterjesztett törvényjavaslatok tekintetében is. Sajnos igazolódni látszik a harmadik megállapításom is.
Miért mondom ezt? Elsősorban azért, mert ebben a vitában és a vitát megelőző sajtóháborúban egyetlen alapkérdésre senki nem adott választ. Ez az alapkérdés pedig az volt, hogy miért nem a rendőrség kebelében próbáljuk megoldani azt a problémát, ami amúgy rendészeti hatáskör, ami a rendvédelem és a bűnüldözés körébe tartozik. Latorcai képviselőtársam igen helyesen utalt arra, hogy vannak más technikák, lehettek volna más technikák is annak érdekében, hogy ezt megoldjuk. És mivel nem ott oldjuk meg, akkor keletkezik az ellenzéki képviselőben, de a széles közvéleményben is az az alapos gyanú, hogy lehet, hogy másról van szó.
Ezt az alapos gyanút szerettük volna eltüntetni a törvényjavaslat vitájában, hátha mégsem arról van szó, hogy egy önálló rendvédelmi szervet hozunk létre feles törvénnyel, amely bizony a jó szándékok mellett alkalmas arra is, hogy a rossz szándékokat is megtestesítse. Mert alkotmányosan nem lehet különbséget tenni a kishal és a nagyhal között, ezt nagyon jól tudjuk. Elég önkényes a bűnelkövető kiválasztása, tartalmában pedig megelőlegezzük a bűnt, és majd utána kiderülhet valakiről, hogy nem bűnös.
Sajnos, erről szól ez a törvényjavaslat, és ezeket a kételyeket kormánypárti oldalon mind a mai napig nem oszlatták el. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez a törvényjavaslat alkalmas lehet politizálásra is - elnézést, egy fél mondattal befejezem - , mert valójában ezentúl az APEH elnökének jogköre, hogy a renitenskedő kormánypárti vagy ellenzéki képviselők körében milyen bűnöst talál vagy próbál találni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem