DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy gondoljuk mi is, és úgy gondolom én is, hogy ez az a kérdés, amelynek lényegével, eddigi és jövőbeni céljaival valamennyi, a parlamentben helyet foglaló párt egyetért. Ennek az egyetértésnek az egyik legújabb momentuma, hogy a kormány a vállalkozások fejlődésének előmozdítása, foglalkoztatási képességeinek növelése, a vállalkozói értékrend kibontakoztatása, valamint az uniós követelményekhez való felzárkózás elősegítése érdekében december 3-án volt ülésén elfogadta a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások középtávú fejlesztési stratégiáját, melyet a közeli napokban nyilvánosságra hozunk, és amelyet valamennyi képviselőtársam rendelkezésére bocsátunk.
A stratégia célja hármas: társadalompolitikai, mely szerint biztonságos és stabil jövőképet kell adni valamennyi, családi és anyagi egzisztenciáját piacra vivő magyar polgárnak, vállalkozónak, biztosítva a vállalkozók, vállalkozások társadalmi elismerését, a vállalkozói tudat, magatartás és kultúra fejlődését, s mindezen keresztül a polgári jólét elfogadását; gazdaságpolitikai, mely szerint a gazdaság általános teljesítőképességének javulása elősegítésére - a már működő vállalkozások gazdasági megerősítése, a belső piac és a kisvállalkozói részarány növelése, a felzárkóztatás elősegítése érdekében - a vállalkozások méretéhez és speciális helyzetéhez igazított eszközrendszert kell fenntartani és támogatni; foglalkoztatáspolitikai, mely szerint kiemelt szerepet kap a családi önfoglalkoztató vállalkozások munkahelyteremtő és -megtartó képességének segítése, az általános foglalkoztatási képesség növelése.
Ezek megvalósulásával az elkövetkezendő négy évben lehetőséget teremtünk arra, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások növekedése gyorsuljon, elérje, illetve meghaladja a nemzetgazdasági növekedés ütemét; javuljon a foglalkoztatási képessége, nőjön a szakmai munka színvonala, javuljon a vállalkozói kultúra.
Kétségtelen, hogy az eszközrendszer egyik legfontosabb eleme a forráshoz jutás segítése. Ennek érdekében a legkisebbek számára bővítjük a mikrohitelrendszert mind értékhatárban, mind összetételében, mind forrásában. Jelenleg a pénzintézeti rendszer kellő érdekeltsége miatt hiányzó 20-30 millió forint alatti hitelsávban versenyeztetni kívánjuk a pénzintézeteket a támogatott forrásokért azzal, hogy a kezdeti támogatásokat követően ezt a kérdést a piaci mechanizmusnak kell megoldania. Fenntartjuk a kamattámogatást, bővítjük, illetve bővítettük a garanciavállalás lehetőségét. A támogatások koordinált és koncentrált biztosítása érdekében 2000-től tervezzük, hogy egy kisvállalkozói célelőirányzatba koncentráljuk az e szektor fejlesztését szolgáló valamennyi költségvetési forrást.
Jelentősnek és azonnal megkezdhetőnek tartjuk és minősítjük az adminisztratív terhek mérséklését. Annál is inkább, mert a kisvállalkozásokkal kapcsolatos adminisztratív terhek nem egy magyar specialitás, ennek mérséklésére az EU a jelenlegi tagországai számára is ajánlásokat bocsátott ki a közelmúltban.
A most nagyon röviden ismertetett kormányhatározat alapján 1999. január végére, tehát gyakorlatilag másfél hónap múlva minden tárcának meg kell fogalmaznia a következő év során tervezett intézkedéseit, a hozzájuk rendelt forrásokat, ezeket évről évre egy munkaprogramban foglaljuk össze, amelynek teljesítéséről rendszeresen mind a kormányt, mind a parlamentet tájékoztatni fogjuk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem