DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A frakcióvezető úr a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője egy sikeres külpolitikusi múlttal a háta mögött, hetek óta azonban napirend előtti felszólalások címén elég öncélú, értelmetlen, sokszor méltatlan vitát folytatunk a Magyar Országgyűlésben. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így igaz!)
Azt hiszem, hogy az a patkópszichózis, amely évek óta kialakult az Országgyűlésben, a magyar társadalmat nemigen foglalkoztatja. Tisztelt Képviselőtársaim! Valós és a társadalmat foglalkoztató problémákkal kellene nap mint nap (Dr. Kóródi Mária közbeszól.) a legnagyobb ellenzéki pártnak és a kormánynak foglalkoznia. (Dr. Takács Imre: Nyugdíj! - Dr. Tabajdi Csaba: Költségvetés!) Tisztelt Képviselő Úr! Elmondhatom, hogy belefáradtunk már ebbe a harcba, aminek nem sok értelmét látom. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi sem!)
Az ön által elmondottak, az ellenzék és a kormánypártok szerepének egy meghatározó részével egyetértek én is, azonban a következtetéseivel nem értek egyet. Én is elfogadom azt, hogy az ellenzéknek nagyon fontos feladata, hogy ellenvéleményt formáljon, hogy elmondjon egy más véleményt, azonban abban is egészen biztos vagyok, hogy a köztünk lévő politikai nézetkülönbségeket is parlamenti módon kellene megfogalmazni, és természetes az, hogy közöttünk eltérések és nézetkülönbségek vannak a politikában és a szakmában is. Azonban az a csomagolás, amellyel naponta szembesülünk... - és nem múlik el hét, hogy napirend előtti felszólalás ezzel a csomagolással ne foglalkozna; szinte mindennapos a szótárukban a csalás, a fortély, a megtévesztés, a félelemkeltés, a riogatás vagy amivel ma bővült, az uszítás fogalma (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.), ami viszont már nem természetes része a parlamentarizmusunknak.
Azt hiszem, hogy az a második kérdés, amiről ön beszélt, a NATO-csatlakozásunk kapcsán szükségessé vált alkotmánymódosítás, senki közülünk nem állította azt, hogy ez elengedhetetlen feltétele a NATO-csatlakozásnak. (Közbekiabálások az MSZP soraiból.) Azonban önök azzal, hogy aláírtak egy alkotmánymódosítást, elfogadták azt, hogy ez a legcélszerűbb és a legcélravezetőbb megoldás, hiszen nem a kormányt büntetik azzal - és ezt szeretném még egyszer aláhúzni -, ha önök nem támogatják az alkotmánymódosítást, hanem a Magyar Országgyűlést, a magyar költségvetést. Mert, gondolják végig, minden egyes csapatmozgáshoz az Országgyűlést kell összehívni (Moraj az MSZP soraiból. - Dr. Tabajdi Csaba: Helyes!), az Országgyűlés összehívása bizony elég komoly probléma (Közbeszólás az MSZP soraiból: Hát ez az!), gondoljanak bele egy nyári szünidőbe, amikor a határozatképtelenség veszélyével is számolni kell, hiszen ehhez kétharmados többség kell a Magyar Országgyűlésben!
Tisztelt Képviselőtársaim! A második kérdés az a kivonulás és a miniszterelnök úr beszéde, amelyre ön hivatkozott. Tessék elolvasni az újságokat! A miniszterelnök úrnak kérdést tettek fel, a kérdés pedig úgy szólt: mi lesz, ha az ellenzék holnap nem jön vissza? Erre válaszolta azt, hogy az Országgyűlés tud működni az ellenzék nélkül. (Moraj, közbeszólások az MSZP soraiból.) A Házszabályban valóban nincs olyan megoldás, hogy a nem és a tartózkodó szavazatok mellett ki kell vonulni. Önök saját magukat hozták olyan helyzetbe, hogy az Országgyűlés épületét elhagyták. A miniszterelnök úr semmi mást nem mondhat, mint azt, hogy az Országgyűlésben folyik tovább a munka, ezt nem szabadna túlértékelniük azzal, mintha leértékelte volna az ellenzéket. Nekünk nagyon nagy szükségünk van az ellenzékre (Taps az MSZP soraiból.), szívesen hallgatjuk meg az önök értelmes véleményét, de az értelmetlen és az öncélú vitákhoz nem leszünk partnerek.
Köszönöm a figyelmet. (Hosszan tartó taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem