DOMOKOS LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A működő kis- és középvállalkozók száma mintegy 700 ezer, és az abból élők száma meghaladja a kétmilliót hazánkban. Fontos e kétmillió polgár tájékoztatása arról, hogy a parlament foglalkozik az ő gondjaikkal, sorsukkal is.
A kormány programjában a kis- és középvállalkozások támogatása kiemelt fontosságú. Úgy gondolom, hogy e réteg jelentőségével, a gazdaságban betöltött szerepével minden képviselőtársam egyetért.
A kis- és középvállalatok a belső piac meghatározói, nemcsak eladók, vevők is, valamint rendkívül fontos a polgárok életminőségét meghatározó szolgáltató szektorban betöltött szerepük. A kormánykoalíció gazdasági stratégiájában nagyobb életteret biztosít a vállalkozásoknak. Ennek fényében csökken a jövő évben az élőmunkát terhelő járulékok mértéke. Így évi 150 milliárd forint az a többletforrás, amit a vállalkozók felhasználhatnak tevékenységük megerősítésére. Ez a 150 milliárd forint a vállalkozások fejlődését kell hogy szolgálja. Ha ezt a gazdaságban többletként megjelenő összeget a vállalkozások visszaforgatják, az már rövid távon élénkíti a gazdaságot, erősíti a növekedést.
De milyen formában segítheti ezt a folyamatot a kormány? Hogyan teremthet olyan bizakodó légkört, hogy a vállalkozók valóban befektessék többletforrásaikat? Számba kell venni a vállalkozók mindennapjait megkeserítő korlátokat. Az is nyilvánvaló, hogy az állami elvonások mértéke alapkérdése a folyamatoknak, mely az "élni hagyni" gazdasági szemléletet erősíti.
További korlátokról értesülhetünk, ha meghallgatjuk a vállalkozók véleményét is. A túlbürokratizált rendszer, az adminisztrációs terhek szintén állami elvonásként jelennek meg számukra; az állami szabályozás kiszámíthatatlanságából származó felesleges kockázati tényező, amely felesleges tartalékolást és alaptevékenységtől való figyelemelvonást eredményez számukra; valamint külön érdemes figyelmet fordítani a vállalkozók finanszírozási gondjaira. A vállalkozások alacsony finanszírozási képessége akadályozza a tevékenységük bővülését, hiszen egy bővülő gazdaságban, ahol növekszik a tevékenység iránti kereslet, a hitelhez jutás lehetősége korlátozott. Már Széchenyi óta tudjuk, hogy hitel nélkül nincs gazdasági megújulás. A kormány csak a keretfeltételek javításán segíthet, a tényleges kockázat viselése és a tevékenység eredménye a vállalkozókon múlik.
A Fidesz-frakció gazdasági kabinetje azt üzeni a kis- és középvállalkozóknak is, hogy megéri becsületesen vállalkozni, a közterheket arányosan viselni, beruházni, és új munkaerőt is alkalmazni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem