DR. JÁRAI ZSIGMOND

Teljes szövegű keresés

DR. JÁRAI ZSIGMOND
DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenesetre a túlterjeszkedés számomra is újdonság volt (Derültség.), a képviselő úr által feltett kérdés - mármint amiket elmondott benne, de örülök neki, hogy utánajárt. A képviselő úr által feltett kérdés vélelmezhetően kapcsolódik a Magyar Hitel Bank Rt. privatizációjához, hiszen annak részeként kerültek a rossz portfolióelemek a Risk Kft. kezelésébe, illetve ezeket értékesítette a kft.
(16.30)
Az MHB Rt. privatizációja tehát úgy valósult meg, hogy a rossz portfolióelemeket a Risk Kft.-be helyezték, és egy "megtisztított" bankot adtak el a vevőnek.
A bank portfoliójában levő minősített követelések tételes felmérése 1995-ben megtörtént. A felszámoló szervezetként létrehozott kft. kiemelkedő szerepet játszott a bank számára szükségtelen eszközállomány felszámolásában, illetve értékesítésében. A kft. részére áthelyezésre került eszközök értékesítése azonnal megkezdődött. Elsősorban a piacképes, viszonylag jól eladható értékesítés ment gyors ütemben, de a követelések között természetesen rosszabb megtérüléssel rendelkező tételek is szerepeltek.
Mindenesetre a kft. értékesítési szabályzatát jóváhagyta a Pénzügyminisztérium is. Minden egyes értékesítésnél számos meghirdetés után, versenytárgyalás alapján értékesítették a követeléseket. 1996 februárjában készült a Magyar Hitel Bank helyzetével kapcsolatos állami szerepvállalásról szóló kormány-előterjesztés, és annak eredményeként kormányhatározat született. A követelések átadása és értékesítése folyamatos ellenőrzés alatt állt. A kormányhatározat végrehajtása érdekében az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég megvizsgálta a Risk Kft. értékesítési folyamatát. Tényként jegyzem meg, hogy 1995-ben a könyvvizsgáló cég 2259 tételből álló eszközállományt vizsgált ált. A kft. működését később vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Iroda is, továbbá az Arthur Andersen cég újabb jelentést készített az értékesítési politikáról. Sem az ellenőrzési iroda, de az Arthur Andersen nem talált kivetnivalót a képviselő úr által jelzett tétellel kapcsolatban.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem