DR. LENTNER CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten ismertté vált, hogy a Postabank működésének helyreállításáért 152 milliárd forint költségvetési helytállás válik szükségessé az adófizetők pénzéből, illetve 71 milliárd forintos garanciavállalásra is szükség van.
(14.20)
Az elképesztő mértékű veszteség a szabálytalan gazdálkodás következménye, továbbá a pénzintézeti és a hitelintézeti törvények előírásainak megsértéséből adódik. A felelősség megállapítása azonban még várat magára. Az Állami Számvevőszék a hírek szerint majd a jövő évi programjába felveszi a vizsgálatot, tehát még szó sincs arról, hogy azonnali hatállyal foglalkozna a Postabank-üggyel. A Kormányzati Ellenőrzési Iroda is foglalkozik vagy foglalkozgat az üggyel, és kilátásba helyezte, hogy valamikor 1999 nyarán majd tájékoztatást nyújt a vizsgálati eredményekről.
A vagyoni kár, tisztelt képviselőtársam, bekövetkezett. A vagyonkezelői jogosítványokkal felruházott banki vezetők sorozatos mulasztásai és szabálytalan, felelőtlen vagyonkezelési elemei igen nagy fokban vélelmezhetőek. Járai Zsigmond pénzügyminiszter úr a költségvetési bizottság december 2-i ülésén a következőket mondta: "Önmagában az, hogy a bankban felhalmozódott egy halom veszteség, önmagában még nem bűncselekmény."
Tisztelt Államtitkár Úr! Hadd utaljak a büntetőeljárási törvény 16. § (1) bekezdésére, amely azt rögzíti, hogy a nyomozóhatóságok feladata a bűncselekmények gyors és alapos felderítése, valamint a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásra, illetve az ahhoz szükséges eljárási cselekmények megállapítása - ez tehát nem a Pénzügyminisztérium feladata! Ugyanakkor hadd utaljak arra is, hogy a feljelentés halogatásával kapcsolatban a Be. 122. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a közvádas bűncselekményeknél bárki tehet feljelentést. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A feljelentés kötelező azokban az esetekben, amelyekben a feljelentés elmulasztása bűncselekménnyé is válhat.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem