MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Sorba menve, Simicskó úrnak... (Egy pillanatra feltekint.) Itt van? (Simicskó István nem a helyéről: Itt vagyok!) Igen, jó. Tehát az 5. cikkelyre nem vonatkozik a mostani alkotmánymódosítás, amit Hende Csaba úrék beterjesztettek. Ugyanis az 5. cikkely azt mondja ki, hogy ha valamely NATO-országot támadás ér, azt úgy kell tekinteni, mintha a saját országot érte volna. Erre pedig megvannak az alkotmányos jogszabályok. Egyrészt ha az egy váratlan támadás, akkor azonnal el kell hárítania a kormánynak, ha pedig komolyabb, mindenképpen az Országgyűlés kétharmados többségére van szükség.
Amit Horváth Balázs barátom mondott, azzal kapcsolatban pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy a demokrácia nemcsak az írott jogszabályokból, hanem a mentalitásból is áll, és az íratlan szabályokból. A nagy múltú, a parlamentek anyjának az országában, Nagy-Britanniában alig van írott alkotmányos jogszabály, és rengeteg a szokásjog, és inkább az életüktől válnának meg a britek, de azon nem változtatnának. Úgy gondolom, hogy az elmúlt nyolc év alatt kialakítottunk egy sor nagyon tisztességes jogszabályt, ilyen a parlament működésére vonatkozó, és azt kell tapasztalnunk, hogy ezeket a szokásjogokat kezdik áthágni, átlépni.
Eddig nem volt szokás a parlamentben, hogy megkifogásolták a bizottságokban való részvételt vagy egy-egy parlamenti erő jelölési jogát. Most ez történt, ráadásul oly módon, hogy az előre ismert és kifogás tárgyát nem képező személyeket is kiszavazták ebből. Tehát úgy gondoljuk, hogy ez nagyon súlyos precedens, amely éppen a NATO-kritériumok között az első helyen szerepel.
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem