JUHÁSZ FERENC

Teljes szövegű keresés

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Hende államtitkár úr szavai inspiráltak arra, hogy szóljak. Nyilvánvaló, hogy nem ismeri a mi működésünket, mert ha ismerné, pontosan tudná azt, hogy természetesen a bizottságon keresztül csak az megy tovább, amit a kormánypárti többség a kormány vezényletére megszavaz. Azaz teljesen illúzió azt gondolni, hogy a parlament elé kerülhetett vagy kerülhetne bárminemű kezdeményezés, amit az ellenzék próbál tenni. Megjegyzem: a kétötödösök sem - lásd a nemzetbiztonsági bizottságot vagy a honvédelmi bizottságot.
Ilyen módon tehát azt gondolom, hogy az, amit ön mond, elméletileg talán igaz, de itt, ebben a parlamentben gyakorlatilag nem, és éppen mutatja azt, hogy a jogállamiság területén még van mit bepótolnunk. Az önök retorikájában nagyon sokszor szerepel az, hogy a polgároktól erre kaptunk felhatalmazást. Nyilvánvalóan azért nem kaptak a polgároktól még többre és még nagyobb felhatalmazást, mert a polgárok úgy gondolták, hogy önöket általunk ellenőrizni kell - mi meg erre kaptunk felhatalmazást! Ilyen módon természetesen nem blokádról van szó, hanem ellenőrzésről.
A harmadik, amit meg szeretnék jegyezni, az, hogy a NATO-ban nem úgy zajlik a dolog, tisztelt képviselőtársaim, hogy egy tábornok dönt valamit, és megindulnak a csapatok, jobbra-balra mennek, hanem bizony-bizony nagyon tervszerűen, egy évre előre, költségvetésben rögzítetten. Szeretném elmondani, hogy a NATO-államok nagy része a parlamentjével ezeket a csapatmozgásokat megszavaztatja, költségvetésében rögzíti, és még sorolhatnám. Tehát nem kell azzal a veszéllyel számolni, mint amit ön említett, hogy a parlamentet ez tökéletesen leterheli - nem.
A parlament, amikor valamilyen rendkívüli ügyben elé került a kérdés, rendszerint egy nap alatt tudott dönteni. Azt gondolom, hogy rendkívüli ügy az elmúlt esztendőben is egy-kettő akadt. Ezt az egy-két plusz napot, amit a parlament ilyen módon megterhelésként kap, talán ki fogjuk bírni; lehet, hogy nem háromhetente fogunk ülésezni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hanem megtartjuk az eredeti rendet. (Csige József: Például!)
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem