DR. WIENER GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Eredetileg Simicskó István megjegyzésére reagáltam volna, ezt megelőzően azonban Varga László legutóbbi szavait is értékelnem kell. Egy ellenzéknek - véleményem szerint - nem az a feladata, hogy a kormány tevékenységét támogassa, mert akkor minek az ellenzék. Akkor egyszerűbb lenne, ha csak - ahogy tegnap Orbán Viktor miniszterelnök úr mondta - kormánypártiak ülnének ezekben a sorokban. Ami a felülemelkedést illeti: a Magyar Szocialista Párt teljesen felülemelkedett saját pártérdekein, amikor tegnap délután megkötötte azt az ötpárti megállapodást, amelyet a kormánypárti képviselők döntő többségének a magatartása vert szét. Az ellenzék csupán azt igényli, hogy tartsák be a Házszabály rendelkezéseit, és tartsák tiszteletben az ellenzék jogosítványait.
Ami Simicskó képviselőtársam szavait illeti: ő azt a látszatot kívánta kelteni - egyébként nem egyedül a kormánypárti képviselők közül -, hogy a NATO-tagság bármiféleképpen függne a mostani alkotmánymódosító törvényjavaslattól. A valóság azonban az - ha a most hatályos alkotmányszöveget nagyon alaposan elolvassuk, láthatjuk -, hogy a fegyveres erőket - mondja a magyar alkotmány -, ha nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik, az Országgyűlés, a Honvédelmi Tanács, a köztársasági elnök, a kormány és az illetékes miniszter irányítja. Ennek következtében - mivel itt nemzetközi szerződés eltérően fog rendelkezni - a betagolódás a NATO katonai szervezetébe bármiféle alkotmánymódosítás nélkül lehetséges. Ezen túlmenően lehetséges az is, hogy hadgyakorlatok vagy bármilyen más műveletek esetében a nemzetközi szerződés ereje érvényesüljön. Ahol nem érvényesül, ott természetesen szükséges az Országgyűlés hozzájárulása. Ezen túlmenően pedig a honvédelmi törvény módosítása azon tény folytán már önmagában szükségtelen, hogy minden nemzetközi szerződés - az alkotmányt kivéve - fölötte áll a törvényeknek. Ehhez csak el kell olvasni az Alkotmánybíróságról szóló törvény idevonatkozó rendelkezéseit, valamint a belső joggal kapcsolatos alkotmányos szabályokat.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem