DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Én megértem Simicskó úr erőfeszítését, hogy igyekszik az ellenzéket NATO-ellenes hírbe keverni, de szögezzük le még egyszer: ez az alkotmánymódosítás nem a NATO-csatlakozásról szól. Ez az alkotmánymódosítás arról szól, hogy a kormány bizonyos esetekben parlamenti felhatalmazás nélkül rendelkezhet a fegyveres erőkkel. Ezt a felhatalmazást a jelenlegi helyzetben az ellenzék nem kívánja megadni a kormánynak. Nem kívánja megadni, mert azt tapasztaljuk, hogy minden, az ellenzék jogait garantáló szokásjogot a parlament semmibe vesz, tételes, írott jogot pedig megkerül.
Így fordulhatott elő, hogy ha a Házszabály azt mondja, hogy egy frakcióvezető kérésére az elnök haladéktalanul köteles összehívni a házbizottság ülését, akkor az elnök úr haladéktalanul összehívja a házbizottság ülését - aznap estére. Így fordulhatott elő az, hogy ha a Házszabály azt mondja, hogy egy bizottság kétötödös többséggel meghallgatást tart, akkor a miniszterelnök úr nem megy el erre a meghallgatásra, mondván, hogy őt csak az 50 százalékos többség kötelezi, és ezt az ügyrendi bizottság jóváhagyja. Így fordulhatott elő az, hogy ha a Házszabály azt mondja, hogy 20 százalékos követelésre vizsgálóbizottságot kell felállítani, akkor a tisztelt kormánytöbbség ezt felállítja, de nem szavazza meg a tagjait, hogy ne tudjon működni.
A jelenlegi felhatalmazás értelmében egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy ha a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül igénybe veheti katasztrófa elhárítására a fegyveres erőket, akkor az első elhárítandó katasztrófának nem a Magyar Szocialista Pártot fogja tekinteni, és a Köztársaság téren kezdeni a katasztrófa elhárítását.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem