DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszteri expozéban rendkívül óvatosan fogalmaztam, hiszen a tegnapi megállapodást követően a sajtóban hallott hírekből még messzemenő következtetést nem tudtam levonni, hiszen nem biztos - nyugtattam magamat azzal -, hogy úgy hangzott el az MSZP részéről, ahogy ezt a sajtó közvetítette, hiszen nem biztos, hogy egy gyors döntés jó döntés is, a harag mindig rossz tanácsadó; bíztam abban, hogy ma reggelig esetleg más lesz a kormánypártok hozzáállása (Közbeszólások az MSZP soraiból: Igen, a kormánypártoké! - Dr. Lamperth Mónika: A kormánypártok! Freud betette a lábát!) egy tegnap aláírt megállapodást követően.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP-frakció vezetője által elmondottak - amit megerősített Mécs képviselő úr is - azt jelenti számomra, hogy bünteti a két ellenzéki párt a kormányt. Ezt aláhúzta felszólalásában a frakcióvezető úr, azonban egy dologra szeretném a figyelmét felhívni. Ha alkotmánymódosítás nélkül kell a NATO-csatlakozást megoldanunk, akkor nem elsősorban a magyar kormányt bünteti az ellenzék, hanem a Magyar Országgyűlést, és a Magyar Országgyűlésen keresztül bizony mindenkit, hiszen a Magyar Országgyűlésnek jelent többletmunkát, ahogy ezt egyébként Mécs képviselő úr elmondta. (Bauer Tamás: Majdnem három hetet!) Elsősorban az Országgyűlést bünteti, hiszen olyan többletfeladatot jelent a Magyar Országgyűlésnek, amelyben egyébként az Országgyűlés áteresztőképessége elég kicsi. (Dr. Lamperth Mónika: Ellenőrzi a kormányt!) Az Országgyűlés működése drága, és ahogy ezt elmondták önök korábban is, az Országgyűlés működése nem operatív, tehát egy olyan többletfeladatot rónak az Országgyűlésre, amire biankót állított ki a két felszólaló, hiszen azt mondták, hogy mindent meg fognak szavazni, ami a NATO-csatlakozással kapcsolatban részkérdésként majdan az Országgyűlés elé kerül. Tehát előre kiállítják ezt az ígéretet, miközben a legésszerűbb megoldást - ami az egész magyar nemzet és az Országgyűlés számára ésszerű megoldás, az alkotmánymódosítás, amihez tegnap már aláírásukkal adták szakmai támogatottságukat - nem támogatják.
Számomra ez csak egyet jelent, hogy azt a kicsinyes napi politikát, aminek egyébként a Magyar Országgyűlés naponta ki van téve - és nemcsak a magyar parlament, hanem a világon mindenütt -, nem tudják elválasztani attól a nemzeti ügytől, amely függetlenül attól, hogy milyen kormány volt Magyarországon az elmúlt nyolc évben, hogy ellenzékben voltunk vagy kormányon, de mindannyiunknak közös érdeke volt. Hiszen ha a nemzet problémáit tovább nem elemzem, csak a családokra gondolok, ott is mindig előfordulnak problémák, azonban néhány dolog mindig tabu ezekben a vitákban. Ilyen tabutéma a családban például a gyerek és az otthon nyugalma és biztonsága. (Dr. Lamperth Mónika: Csak verik a gyereket!) Ha nem tudunk a politikában olyan tabutémákat vagy nemzeti minimumon alapuló megállapodásokat tiszteletben tartani, ami a NATO-csatlakozás miatti alkotmánymódosítással együtt jár, akkor nagyon rossz előszele ez az elkövetkező négyéves politizálásunknak.
Befejezésül csalódottságomat és szomorúságomat szeretném kifejezni (Bauer Tamás: Ez kölcsönös!) e miatt a politika miatt, és nagyon bízom abban, hogy még a végszavazásig a kormánypártok alá tudják rendelni a nemzet érdekének ezt a kicsinyes politikát. (Moraj az SZDSZ és az MSZP soraiban. - Keller László: Jól mondta: a kormánypártok!)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem