DR. FRAJNA IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt már a "Szabadság és jólét" című választási programjában megígérte a közpénzek elszivárgásának megakadályozását, és kormányzati pozícióban pedig lehetőséget kapott arra, hogy ígéreteit széles körű ellenőrzéssel és hathatós intézkedésekkel valóra is válthassa.
Ellenzéki korunkban sokszor szóvá tettük, és az Állami Számvevőszék jelentéseiből is mindenki számára ismert volt, hogy az egyik szabadon áramló pénzcsap a társadalombiztosítási alapok voltak, ahol az illegitim önkormányzatok irányítása alatt kontroll nélkül folytak el a polgárok járulékforintjai. Ezt a csapot zárta el az Országgyűlés, amikor több mint négy hónappal ezelőtt a Fidesz-Magyar Polgári Párt javaslatára megszüntette a társadalombiztosítási önkormányzatokat, és a pénzalapok felügyeletét a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárára bízta.
Egykori döntésünk alkotmányosságát nemrég az Alkotmánybíróság mondta ki, célszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tb-önkormányzatok dokumentumainak átvizsgálása során a Miniszterelnöki Hivatal újonnan felállított ellenőrzési és felügyeleti főosztálya számos súlyos visszaélésre bukkant, hat esetben pedig büntető feljelentést is tett.
Szocialista képviselőtársaim ugyan már korábban kérdezték a kormánytól, hogy milyen eredmények születtek a csapok elzárására, és az indokolatlan sürgetés persze érthető a részükről, hiszen a kormányzásuk alatt maximum azt tanulhatták meg, hogy a csapok megnyitásának van időigénye, a csapok elzárásának időigényéről nem sok tapasztalatot gyűjthettek be.
Tisztelt Képviselőtársaim! A napirend előtti felszólalás időkerete nem ad lehetőséget arra, hogy a feltárt visszaélések mindegyikét ismertessem önökkel, így csak három esetről számolok be, természetesen azzal az ígérettel, hogy ha érdeklődésük továbbra is töretlen, folytathatom a vizsgálatok ismertetését. Tehát a sajtóban régóta ismertté vált ügy kapcsán a Miniszterelnöki Hivatal főcsoportfőnöke feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt, az OTP Bank Részvénytársaság beruházásában megvalósult Budapest, VII. kerületi Wesselényi utca 20-22. szám alatt található irodaháznak az Egészségbiztosítási Önkormányzat részéről történő megvásárlása ügyében. A tulajdonosi döntés meghozatalára jogosult közgyűlést megtévesztették, így annak engedélyező határozata jogszabály- és alapszabálysértő volt, a szerződést aláíró személy nem volt jogosult arra. Az okozott vagyoni hátrány mintegy 1 milliárd forint nagyságrendű.
A másik feljelentés szintén ismeretlen tettes ellen történt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekménye miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Bürozentrum GmbH. között létrejött bérleti szerződés ügyében. Erről az esetről már beszéltem önöknek napirend előtt. Az OEP tulajdonosi felhatalmazás nélkül, hatáskör hiányában kötött szerződést a Budapest, XIII. kerület Váci út 37. szám alatti Office Center irodaházban néhány főosztálya elhelyezésére. A szerződés az OEP kárára rendkívül előnytelen, egyoldalú kikötéseket tartalmaz, szövegezése magyartalan, a hazai jogintézményektől ismeretlen fogalmakkal tűzdelt. A szerződéskori vagyonkezelők megszegték a rábízott vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás szabályait, belekényszerítve a mindenkori tulajdonost egy kilépésre lehetőséget sem adó, költségeiben pedig kiszámíthatatlan jogviszonyba. Az okozott vagyoni hátrány ebben az esetben is meghaladja az 1 milliárd forintnyi összeget.
A harmadik feljelentés ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés, valamint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményének gyanúja miatt történt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogtalanul finanszírozott művesekezeléssel kapcsolatos eszközöket. A finanszírozott cég úgy használta fel a regenerált eszközt a kezelés során, hogy azt új eszközként jelentette be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, és az elszámolás is ennek megfelelően történt az OEP tudtával. A rendelkezésre álló adatok szerint egyébként az eszköz ismételt felhasználása az emberi szervezetre káros lehet. A keletkezett vagyoni hátrány több milliárd forint. Az imént felsorolt ügyek csak kiemelt példák, de jól érzékeltetik azt, hogy az elszenvedett veszteségek értéke sok milliárd forint.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt továbbra is eltökélt abban, hogy megvédje a közvagyont, hogy a polgárok pénze arra fordítódjék, amire befizették.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem