PÁL BÉLA

Teljes szövegű keresés

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Minden szentnek maga felé hajlik a keze - mondja a mondás. És bár tudjuk, hogy a Fidesz, illetve az Orbán-Torgyán-kormány esetében nem szentekről van szó, de a mondás valóságtartalmát a költségvetés és e két téma tanulmányozása és figyelemmel kísérése során - amiről képviselőtársam szóltak - mindenképpen tapasztalhatjuk. Hiszen azt látjuk, hogy ha a Miniszterelnöki Hivatal, az adóhivatal költségeiről vagy például a titkosszolgálatok megemelt költségeiről van szó, akkor oda természetesen nem sajnálják az adófizető állampolgárok pénzét. De akkor, amikor arról van szó, hogy a nyugdíjasoknak a törvény szerint járó mértékben emeljék a nyugdíjukat, vagy amikor arról van szó, hogy a köztisztviselői és a közalkalmazotti bértáblát növeljék, akkor természetesen szűkmarkúan bánnak ezzel a kérdéssel.
Hogy a nyugdíjasokat hogy érinti ez a befagyasztás vagy ez a minimális emelés, erről már szóltak képviselőtársaim. A közalkalmazotti, köztisztviselői bértábla befagyasztása viszont - hadd mondjak egy területet a kulturális területről - a közgyűjteményi és közművelődési dolgozókat rettenetesen hátrányosan érinti, hiszen ők átlagban mintegy 45 ezer forint bruttó bért keresnek, így ha ehhez hozzászámítjuk az adótábla változásait, a munkavállalói járulék 1 százalékos emelését, a várhatóan 11 százalékos inflációt, akkor nem lesz nehéz kiszámolni, hogy ezek az emberek mindazokkal együtt, akiknek a bére bruttó 40-50 ezer forint körül lesz, a jövőben, a következő évtől kezdve kevesebbet kapnak, mint amit ebben az évben. Ezt különösen sajnálatosnak tartjuk, mert pontosan azokat az embereket sújtja, akikre a jövőben nagyobb gondot kellene fordítani, jobban kellene vigyázni, hogy kevesebb teher háruljon rájuk. (Varga Mihály: Ez hülyeség!)
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem