KOVÁCS TIBOR

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha megengedik, az elmúlt fél órához egymondatos megjegyzést tennék. Ha a törvényjavaslatban a kormány szándékai szó szerint megfogalmazódnak, akkor az ilyen jellegű viták elkerülhetők. Tehát amikor az államtitkár úr azt mondja, hogy a kormánynak nincs szándéka ezen elkülönített tartalékolt összegeket más célra fordítani, mint az eredeti előirányzat szerint történt volna, akkor ezt bele kell írni a szabályozásba, és akkor megspóroltunk volna egy félórás vitát az előzőekben.
Én a törvényjavaslat 62. §-ában megfogalmazottakhoz szeretnék néhány gondolatot elmondani. E paragrafus azt szabályozza, hogy a leghátrányosabb helyzetű megyék felzárkóztatása érdekében milyen támogatásokat kíván a kormány megvalósítani, illetve, hogy ezen támogatásokat a különböző fejezeti kezelési előirányzatokból történő átcsoportosítással kívánja megvalósítani.
Ezzel a szabályozással kapcsolatban nekem két alapvető problémám van. Az egyik nagy probléma az, hogy nincs utalás arra vonatkozóan, hogy ez az átcsoportosítás milyen nagyságrendű. Tehát azok a felhasználók, a területfejlesztési tanácsok, amelyek gazdái lesznek ezen forrásoknak, nem tudnak tervezni, nem tudnak előre gondolkodni, mert nincs meghatározva a törvényjavaslatban, hogy mekkora lesz ez az összeg, amellyel a következő évben gazdálkodhatnak.
A másik nagy probléma, és ezt az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy az sincs szabályozva, hogy a minisztériumoknak és a területfejlesztési tanácsoknak meddig kell megállapodniuk a különböző pénzeszközök felhasználásáról. Az elmúlt években ez úgy történt, hogy a megállapodás megkötése elhúzódott akár az év közepéig is vagy az év második feléig, és ebből az következett, hogy a területfejlesztési tanácsok csak rendkívül nagy késéssel tudták ezeket a programokat meghirdetni, a pályázatokat kiírni. Így előfordulhatott az, mint ami Borsod megyében is sajnos megtörtént, hogy a szerződéskötésekre már esetleg az év utolsó napjaiban vagy a következő év elején kerülhetett csak sor.
Tehát én azt szeretném kérni a kormánypárti képviselőtársaimtól, hogy mindenképpen támogassák azt a módosító indítványomat, amely arra vonatkozott, hogy ezeket a megállapodásokat a tanácsok, illetve a minisztériumok között meddig kell megkötni. Ugyanis ez teremti meg a feltételeit annak, hogy ezek a pályázatok időben kiírásra kerülhessenek, illetve azt, hogy a területfejlesztési tanácsok időben meghirdethessék ezeket a programokat.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
(13.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem