KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): E rész kapcsán én is most már utoljára szeretnék hozzászólni, remélem, sikerül, valóban csak utoljára. Két szempontot emelnék ki, hiszen két alapkérdés körül folyik a vita. Azt hiszem, nem véletlen, hogy ennyi kétperces elhangzik, hiszen itt több tíz milliárd forintról, több ezer intézményről és több ezer önkormányzatról van szó.
Az egyik a fűnyíróelv. Valóban azt szeretnénk kérni a kormánytól: vegye fontolóra, vegye figyelembe, hogy a módosító indítványokkal pont azt célozzuk, hogy bizonyos intézményi kört, illetve bizonyos területeket kivonjunk ennek az elvonásnak a hatálya alól. Mire gondolok itt? Az Akadémia mint példa elhangzott, de én még egyet szeretnék megemlíteni. Nagyon sok önhibáján kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzat van. Nagyon sok olyan önkormányzat van, amely már pillanatnyilag is fizetésképtelen állapotban van, és más csatornákon keresztül a központi költségvetés, az állam támogatja. Ezektől az önkormányzatoktól is elvenni, majdnem megmosolyogtató! Tehát azt gondolom, hogy azért annyi disztinkciót lehetne tenni, annyira körültekintő lehetne, hogy legalább néhány nyilvánvaló és jól kategorizálható körben nem kellene megtenni ezt az elvonást.
A második pedig a zárolás vagy tartalékképzés kérdése. Azt hiszem, ez nem szójáték vagy szóvita. A zárolás azt jelenti, hogy adott, rögzített feltételek teljesülése esetén fel kell nyitni azt a záradékot, és ugyanarra a célra, ugyanabban a formában köteles vagyok felhasználni - ez a zárolás. A másik a tartalékképzés, amikor a tartalékot felügyelő személy, minisztérium, állam maga dönt annak felhasználásáról. Lehet, hogy olyan jóindulattal és bölcsen fog dönteni, hogy visszaadja oda, ahonnan elvette, de én azt gondolom, teljesen jogos, ha a törvény szól a költségvetésről, és törvény szabályozza, hogy ezeket a forrásokat hova tesszük, akkor törvényesen szabályozni kellene, hogy ez csak egy zárolás - a független fejezetek, tehát az önkormányzatok, a bíróságok, egyebek vonatkozásában csak zárolás -, és adott gazdasági feltétel mellett, annak teljesülése esetén a kormánynak fel kell oldania ezt a zárolást, nem pedig dönt a tartalékról.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem