KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Baja Ferenc képviselőtársam megszólalásához kívánok kapcsolódni. A bizottsági vitában egyértelművé vált számomra, hogy a kormányzó pártok képviselői - legalábbis a költségvetési bizottságban ülő képviselői - nem kívánják az átláthatóságot biztosítani a megszűnő Környezetvédelmi Alap, illetve Útalap vagy a Vízügyi Alap jogutódja esetében.
Most, szabályozás nélkül, a Környezetvédelmi Alap esetében egy sor szól a jövő évi költségvetésben arról, amiről korábban törvény rendelkezett. A korábbi időszakban itt sok problémát felvetettek az alap működésével kapcsolatban. Úgy gondolom, mégis törvényi feltételekkel volt biztosítva az átláthatóság és a nyilvánosság e tekintetben.
Nos, érzékelve azt, hogyan viszonyulnak a kormánypárti képviselők az átláthatóság biztosításához, nevezetesen, hogy nagyon nem támogatják Baja képviselőtársamnak ezen szándékát, én úgy ítéltem meg, hogy leszűkítem akkor ezt a Baja Ferenc által átfogóan szabályozni kívánt kérdéskört, és csak azt kérem módosító indítványommal a kormánypártok képviselőitől, hogy legalább a döntések nyilvánosságát támogassák. S éppen azért, amit Baja Ferenc húsz bekezdésben kívánt szabályozni, azt javasoltam a bizottsági vitában is, hogy ebből legalább hármat, a (15)-öst, a (16)-ost, a (17)-est emeljük át bizottsági módosító indítványba. Meg kell mondjam, a bizottsági vitában ehhez nem sikerült többséget szerezni. Most azért még reménykedem abban, hogy legalább a nyilvánosságot fogják tudni biztosítani e tekintetben.
Miről is szól a módosító indítványom? Azt szeretném elérni, hogy a minisztérium a miniszternek a döntését, annak indokolását legalább tegye közzé, tegye lehetővé, hogy a pályázók és az érdekeltek megismerhessék a döntést és annak indokolását, továbbá a döntést a pályázó teljesen világosan megismerhesse, adott esetben a minisztérium hivatalos lapjában, vagy ezen túlmenően két országos napilapban.
Úgy gondolom, ha ez teljesül, akkor a nyilvánosság egy szelete biztosítható lesz. De az az érzésem, ez még kevés ahhoz, hogy teljes nyilvánosságot tudjunk adni az előirányzattal kapcsolatos döntéseknek. Azt is gondolom - és erről is szól a módosító javaslatom -, hogy a pályázatok elbírálásáról a döntéshozónak egy emlékeztetőt kell készítenie.
Ez az emlékeztetőkészítés nem újszerű, hiszen a privatizációs törvény is szól egyfajta emlékeztetőről. Tehát a privatizációs döntéseknek az elemét meg kell őrizni írásban, és ehhez bárki hozzáférhet. Úgy gondolom, ennek az emlékeztetőnek, amelyet a célelőirányzatok felhasználásával kapcsolatos döntéseknek kell tartalmaznia, ki kell térnie arra, hogy mi volt a támogatással elérni kívánt cél. Össze kellene foglalnia röviden az értékelhető pályázatokat. A támogatott pályázatok elfogadásának indokait kellene rögzítenie. A támogatási forma és mérték meghatározásának szempontjait és azoknak az indokolását szükséges lenne rögzíteni az emlékeztetőben. A kikötött biztosítékok megfelelőségének, értékelésének szempontjait szükséges rögzíteni. Egyéb, a döntéshozó által fontosnak vélt körülményeket is rögzíteni kellene; és a törvénynek kellene kimondania azt, hogy az emlékeztetőt bárki megtekintheti.
Ezt teljes mértékben tartalmazza egyébként Baja Ferenc képviselőtársam módosító indítványa, de én arra gondoltam, ha leszűkítem egy szeletére az ő módosító indítványát, akkor talán nagyobb támogatást remélhetek. Kérem tehát a kormánypárti képviselőtársakat, mérlegeljék mindazt, amit Baja képviselőtársam az alapok átláthatóságával, nyilvánosságával kapcsolatban mondott, és elsősorban az ő módosító javaslatát támogassák. De ha ezt nem tudják megtenni, akkor legalább a leszűkített módosító javaslatot támogassák.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem