JAUERNIK ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is Mádi képviselőtársam észrevételére szeretnék reagálni két percben. Tulajdonképpen logikus is az, amit elmondott, érhető is, sőt, megérthető is ez a dolog, viszont önkormányzati oldalról sehogyan sem kezelhető ez az ügy. Tulajdonképpen itt arról van szó, hogy ha ez az 1,9 százalék - amelynek nagysága még mindig nem biztos, mert különféle módosító indítványok vannak benyújtva, tehát akár még 12 milliárd forint is lehet, de legkisebb esetben is 4 milliárd forintot jelent - megvalósul, akkor az önkormányzatok még azt a nominálisan 10 százalékos növekedést sem kapják meg, amit itt mindig a kormány, a kormány képviselői mondtak.
(12.30)
Ha ez a pénz elvonásra kerül, akkor itt nemhogy az inflációval megegyező mértékű támogatásnövekedés lenne, hanem ennél jóval kevesebb. Ha kiszámoljuk ezt a dolgot, akkor itt arról kell beszélni, hogy 8,9 százalék, illetve attól függ, hogy mennyi lesz az önkormányzati fejezetből elvonva. Ha mind a 648 milliárdnak az 1,9 százaléka, akkor több mint 10 milliárd kerül elvonásra. Ha csak az szja átengedett rész, ami majd' 200 milliárd forint, akkor majd' 4 milliárd forint. De ez mindenképpen elvonásra kerül, és ezzel az önkormányzatok már januárban is meg lesznek rövidítve.
Tehát én úgy gondolom, az indok jó, meg is értem, hogy a költségvetésnek megalapozottnak kell lenni, de ez a technika elfogadhatatlan. Tehát ebből olyan zárolásokat kellett volna tenni, vagy nem megtervezni, amelyek után az önkormányzatok reálisan gazdálkodhatnának és reális költségvetést tehetnének. Így nem tudják megtenni, a költségvetésük megalapozatlan lesz!
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem