HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azokhoz az érvekhez, amelyeket e módosítással kapcsolatban ellenzéki képviselőtársaim már kifejtettek, még két érvet szeretnék megemlíteni. Az egyik, ami ma még nem hangzott el, hogy jövőre nemzetközileg 1999 az idősek éve lesz. Az Európa Tanács szociális bizottsága egy körlevelet írt a különböző országokban levő képviselőkhöz, hogy az adott ország hogyan készül fel az idősek évének megünneplésére.
Szomorú lenne - hiszen amíg a költségvetést nem fogadjuk el, addig kötelezően él bennünk a remény, hogy a nyugdíjasokat mégsem fosztják meg a nekik járó emeléstől, ezért addig természetszerűleg nem lenne helyes válaszolni erre -, ha azzal kellene válaszolnunk, hogy Magyarország, a Magyar Köztársaság akkor, amikor a miniszterelnök állítása szerint az egyik legerősebb gazdasággal rendelkezik a világon, akkor úgy készül fel az idősek évére, hogy felére csökkenti a nyugdíjasoknak járó nyugdíjemelést; hogy Magyarország úgy készül fel az idősek évére, hogy az Idősügyi Tanácsot, mely több éven át sikerrel működött, lényegében megszünteti, hiszen a korábbi időkben a miniszterelnök volt az elnöke, most a szociális miniszter úr, de lényegében az Idősügyi Tanács nem tanácskozik, nem kérik ki véleményét olyan alapvető kérdésekről, mint, mondjuk, a nyugdíjemelés. Azt gondolná az ember, hogy egy Idősügyi Tanács véleményét valóban e tekintetben figyelembe veszik.
Vagy volt nyugdíjasszervezetek - köztük hajdan az MDF-hez közel álló jobboldali nyugdíjasszervezet, egyéb más nyugdíjasszervezetekkel - több mint 400 ezer aláírást gyűjtöttek a nyugdíjemelési törvény megváltoztatása ellen. A szociális miniszter úr a drága idejéből öt percet szentelt arra, hogy a Kupolateremben átvegye ezeket az aláírásokat, de mint látjuk, ennek semmilyen foganatja nem volt, hiszen egyáltalán nem változtatták meg a törvényt.
Tehát szomorú azt látni, hogy amikor Európa más országai szegényebb, szerényebb körülmények között is valamit igyekeznek tenni az idősekért, akkor sajnos a kormány pontosan ezzel szemben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hasonló lépésekkel próbálja elvenni a kedvüket mindentől.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem